Mozaik

Ma véget ér a faültetés idei ősi ünnepe

Az ószövetségi eredetű Arbor Nap a fák újévi ünnepe.

A fák ünnepét, a világszerte megünnepelt Arbor Napot mindenhol máskor tartják. A napot a mai formájában 1872 áprilisában alapították, hogy fákat ültessenek, ápoljanak és ünnepeljenek.

A Tu Bishvat a bibliai időkig vezethető vissza, Mózes harmadik könyvéből, a Leviták könyvéből született ősi ünnepből származik, amely a fák számára újév napja. Az MNN cikke alapján eredetileg a gyümölcsfák kormeghatározása szempontjából volt fontos az ünnep, mára viszont székesebb ökológiai tartalmat kapott, így érdemelte ki a „Zsidó Arbor Nap”, más néven a „Zsidó Föld Napja” elnevezést.

Olajág, manna, libanoni cédrus: felfedik titkukat a Biblia növényei
Ádám nem is almát adott Évának, a nőknek pedig rendkívüli kemény munka volt a kenyérsütés.

Idén, 2020-ban a Tu Bishvat február 9-én naplementekor kezdődött és a február 10-én este ér véget. A hosszú évek során e nap megannyi vallásos és nem vallásos embert arra ösztönzött, hogy fákat ültessenek, ehhez kötődve pedig hagyományok sorát teremtették, az ökotudatosság jegyében.

Mindezek jegyében 2012-ben, New York államban két nyári tábor igazgatója az ünnepre készülve felköltözött egy kétszáz éves kaliforniai vörösfenyő lombjára, hogy megvédjék a kivágástól. Egy nagyobb kampányba vágtak bele a fák védelmében, egy hét után úgy érezték, a Föld tüdejében élnek.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik