Mozaik

Lenyugodott Parázs, a Szilvásváradon élő akcióhős csodaló

A Kincsem című sikerfilm képkockáin felbukkanó ló a mezőhegyesi nóniusz.

A Kincsem című sikerfilm képkockáin sokszor szerepelnek lovak, olykor kifejezetten veszélyes jelenetekben. A felbukkanó mezőhegyesi nóniusz, Parázs, ifjabb Dallos Andor kaszkadőr neveltje és egyben kedvence, írja a Mezőhegyesi Ménesbirtok hivatalos honlapja.

A mai napig Parázs a legjobb lovam. Családtagként szeretjük

– nyilatkozta a portálnak ifjabb Dallos Andor.

A kaszkadőr a tavaly elhunyt Dallos Andor fia, aki a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság igazgatója volt.

Fotó: mezohegyesbirtok.hu/Szabó Adrienn

Egy külföldi produkcióban, a Ben Hur Live élő műsorban is feltűnt még évekkel ezelőtt a ménesbirtok két ígéretes nóniusza, Parázs és Palóc, akiket maguk a szervezők választottak ki ideutazva.

Parázs olyan volt, mint a neve: lobbanékony, hirtelen reagált az ingerekre, s egy pillanat alatt begyulladt, mint a parázs. Nehezen kezelhetően viselkedett és veszélyes megnyilvánulásai voltak csikóként. Egy alkalommal leugrott a lószállító kamionból, két méter magasból, kis híján agyonütve Andor édesapját, aki az utolsó pillanatban elugrott a ló elől

– mesélte a fiatalember.

A műsorsorozat után Németországba vitték a lovakat, ahonnan végül hazakerültek Szilvásváradra. Andor csak a bélyegzőjük alapján ismerte fel a rosszul tartott, legyengült lállatokat . Otthon aztán új erőre kaptak, és mindenben együttműködő “kezesbáránnyá” váltak. Palóc 2015-ben elpusztult, társának azóta is nagyon hiányzik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

galopping on the stairs

Ifj Dallos Andor (@dallosandorstunt) által megosztott bejegyzés, Febr 4., 2020, időpont: 10:15 (PST időzóna szerint)

Parázs számos külföldi filmben szerepelt hátaslóként, és ahogy a Kincsem címűben, azokban is parádézott.

A Kincsem híres égő istállós jelenetében Nagy Ervinnel brillíroz

Fotó: Facebook/ifj.Dallos Andor

A legnagyobb bravúr, amit Andor kihozott Parázsból, egy hajmeresztő helikopteres akciójelenet volt. Andor Parázson állt vágtában, ahonnan egy helikopter kötéllétráját kapta el, és repült vele tovább. Közben Parázs egyenes vonalon, kiszámíthatóan, egyenletes tempóban vágtázott. De több veszélyes, mozgó autós, fogatos, borulós, tüzes jelenetet is forgattak már együtt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Changing a vehicle 2

Ifj Dallos Andor (@dallosandorstunt) által megosztott bejegyzés, Nov 28., 2019, időpont: 11:00 (PST időzóna szerint)

Parázs időközben teljesen megváltozott. Figyelmes és együttműködő, lovastornára, voltizsra is alkalmas. Nagyon kedvelik a lányok, mert jól veszi a segítségeket. Igazi csodaló, akit mindenki szeret

– így a büszke gazda, Andor.

A közeljövőben izgalmas projektben vesz majd részt Parázs a gazdájával, de addig is Szilvásváradon lovagoltat és kocsikáztat a nóniusz.

Kiemelt kép: Facebook/ifj. Dallos Andor

Összefogással óvják a Hortobágyon élő vadlovakat
A Przewalski ló az egyetlen, napjainkig fenn maradt vadló faj, melyet csak állatkertek összefogásával sikerült megmenteni, egy kisebb populáció 1997-
Olvasói sztorik