Mozaik

Több mint 400 halálesetet okozott az ausztrál bozóttüzek füstje

A kutatók szerint a füst csak egy a sok probléma közül, amely fokozódni fog az éghajlatváltozással együtt.

A 2019 őszétől Ausztrália keleti részén pusztító bozóttüzek füstje 417 halálesetet okozott és 1124-en kerültek kórházba szív- és érrendszeri, 2027-en pedig légzőszervi problémák miatt, írta az MTI.

Az ausztrál tudósok kutatását Nicolas Borchers Arriagada, a Tasmaniai Egyetem Menzies Orvosi Kutatóintézetének tudósa vezette. A tanulmányban a méréseket tartalmazó helyi adatbázisok alapján a szálló por 2,5 PM-nél kisebb részecskéinek való kitettséget vizsgálták a kérdéses időszakban

– számolt be róla a phys.org tudományos portál. Az ennél kisebb részecskék ugyanis már nehezen vagy egyáltalán nem tudnak kiürülni a tüdőből.

Kétezer kilogramm zöldséget dobtak már le az éhező kenguruknak Ausztráliában
Ausztráliában a tűzvésztől sújtotta vidékeken a levegőből érkezik segítség az éhező állatoknak.

A vizsgált időszakban a levegő 2,5 PM-részecskénél nagyobb szennyezettsége 133 nap alatt 125 napon haladta meg a napi átlagértékek 95 százalékát. A legszennyezettebb nap 2020. január 14-e volt, amikor a mért 98,5 mikrogramm/köbméteres érték jóval meghaladta a napi 25 mikrogramm/ köbméteres nemzeti levegőminőségi szabványt.

A Medical Journal of Australia folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint az eredményeik azt tükrözik, hogy a füstnek komoly egészségkárosító hatása volt.

A füst csak egy a sok probléma közül, amely fokozódni fog az éghajlatváltozással járó nagyobb bozóttüzek gyakoriságának és súlyosságának növekedésével

– írták.

Megfogalmazásuk szerint nagyon fontos lenne a bozóttüzek elleni fellépés, a kiterjedésük csökkentése különböző módszerekkel és az alkalmazkodás az klímaváltozás miatti forróbb környezethez.

Kiemelt kép: MTI/AAP/Mick Tsikas

Odaveszett a koalák egyharmada az ausztrál erdőtüzekben
És még csak most kezdődik az igazán veszélyes időszak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik