Mozaik

Ma újra kinyit Horvátország természeti csodája

Az országhatárok lezárása miatt egyelőre csak az országban élőknek van lehetőségük a horvátok nemzeti kincsének megtekintésére.

A turizmusból származó bevételek Horvátország GDP-jének közel 20 százalékát adják, a szomszédos országban ezért is különösen fontos ez az iparág.

Egy bámulatos hangszer, ami a tenger hullámaiból alkotja a dallamot
Az építész 2005-ben úgy döntött, hogy kis zenét visz a hangulatos városba és megépítette monumentális tervét. A különös hangszert az Adriai-tenger

A koronavírus-járvány átrendezte a turizmust déli szomszédainknál is, ahol nem csupán az Adria, hanem Horvátország egyik legszebb természeti kincse, az UNESCO világörökségi listáján szereplő Plitvicei-tavak is látogatók százezreit vonzza évente a helyszínre.

A Plitvicei-tavakat sok más idegenforgalmi látványossághoz hasonlóan 2020. március 21-én a járvány miatt ideiglegesen bezárták a turisták előtt, ám a hivatalos weboldalukon bejelentették, hogy – a szigorú biztonsági intézkedések betartásával – május 11-ikétől újra látogatható az ország csodája, ráadásul kedvezményes belépőjeggyel.

Csak regisztrációval látogathatók a Plitvicei-tavak
A turisták növekvő száma indokolta a változtatást.

Egyelőre – az országhatárok lezárása miatt – csak az országban élők látogathatják a turistaparadicsomot, ám a horvát hatóságok nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy június 1-jén, de legkésőbb 15-én elindulhasson a külföldiek előtt is a turisztikai szezon.

Horvátország cseh kezdeményezésre már egyeztetéseket folytat Csehországgal egy „turistafolyosó” létrehozásáról, hogy azok a turisták, akik igazolni tudják, hogy nem fertőződtek meg a koronavírussal, repülővel vagy akár autóval beutazhassanak az országba, a remények szerint pedig ez vonatkozhatna a magyar turistákra is.

Nyári színekben tündökölnek a Plitvicei-tavak
Európa egyik legszebb természeti látványosságának területén több védett állatfaj: medve, farkas, vidra és erdei fülesbagoly is él.

Szakemberek ugyanakkor azt szeretnék, hogy olyan országokból, ahol a horvátországinál több megbetegedés fordul elő, turisták nem utazhassanak be Horvátországba.

A Horvátországba látogató 20 millió külföldi turista fele júliusban és augusztusban érkezik az országba, és a teljes turizmus 90 százalékát adja.

Kiemelt kép: Charton Franck/AFP

Mesebeli táj lett a jégbe fagyott Plitvicei tavak környéke
"Megdermedt" Horvátország egyik szimbóluma.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik