Mozaik

Hatvanegy császárpingvin-kolónia él az Antarktiszon

Új császárpingvin-kolóniákat fedeztek fel műholdas felvételek segítségével.

A brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) tudósai a Sentinel-1 űrmisszió adatainak értékelése alapján tizenegy új kolóniáról számoltak be, közölte az Európai Űrügynökség, az ESA.

Találtak másfél millió pingvint az Antarktiszon
A kutatók régóta tudták, hogy a szigetek pingvineknek adnak otthont, számukról azonban csak friss műholdképek elemzése után bizonyosodtak meg.

Bár az állatok túl kicsik ahhoz, hogy láthatóak legyenek a műholdas felvételeken, guanójuk, vagyis ürülékük alapján azonosítható a jelenlétük, mivel hatalmas foltokat hagynak hátra a jégen. A tudósok eredményeiket a Remote Sensing in Ecology and Conservation című tudományos folyóiratban mutatták be.

A röpképtelen tengeri madarak tanulmányozása műholdak nélkül rendkívül nehézkes, mivel a Föld távol eső és nehezen megközelíthető területein élnek, ahol ráadásul akár mínusz 50 Celsius-fokra is süllyedhet a hőmérséklet.

Ez egy nagyon izgalmas felfedezés. És bár jó hír, a kolóniák kicsik, a teljes populációt csak 5-10 százalékkal növelik meg kicsivel több mint félmillió egyedre, vagyis 265 500 – 275 500 költőpárra

– mondta el Peter Fretwell, a BAS geográfusa, a tanulmány vezető szerzője.

Az új adatok alapján a teljes antarktiszi kontinensen 61 császárpingvin-kolónia él.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik