Mozaik

Elérheti az 500 forintot az alma kilónkénti ára

Úgy tűnik, hogy a minőséggel nem lesz gond.

Az idei almatermés a prognózis szerint az Európai Unióban és hazai szinten is átlag alattinak mondható, a gyümölcs fogyasztói ára így magasra szökhet a boltok polcain – írta a Zaol.

Fotó: Pixabay

Bár ebben az évben szinte minden gyümölcsöt drágán adnak és adtak, a legtöbb embernél az alma árának emelkedése a legszembetűnőbb.

Egy átlagos évben a hazai termőterületeken 5-600 ezer tonna almát lehet betakarítani. Vannak kiugró évek és vannak kevésbé jók, az idei gyengébbnek számít, hiszen a prognosztizált termés 300-350 ezer tonna körül várható

– nyilatkozta a portálnak Hunyadi István, a Fruit VeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

Végleg kiszorult az almapiacról régi kedvencünk, a Jonatán
Egy kifejezetten jó ízű, közkedvelt almafajtának számított. De miért nem lehet már kapni?

Az előrejelzések alapján a szakemberek az unióban 10,7 millió tonna almaterméssel számolnak, ami a piaci egyensúlyt jelentő termés alatt van. Mivel két rossz évjárat követi egymást, és az európai piacot meghatározó lengyelországi termésátlag is alacsonyabb lesz, a fogyasztói árak is magasabbra szökhetnek a szezonban. Az alma ára így 300-500 forint körül alakulhat idén.

A szakemberek egyelőre azzal számolnak, hogy Magyarországon idén is a szokásos arányoknak megfelelően a termés egyharmada lesz étkezési, kétharmada pedig ipari minőségű. Az almaszüret jelenleg is tart, és úgy tűnik, hogy a minőséggel nem lesz gond.

A régi fajták elkezdtek kikopni, mert az intenzív termesztésben nem használhatók. Hazánkban az idared és a golden a meghatározó fajta. A delicious almatípusok eltűnőben vannak, és egyre divatosabbá válik például a gála

– említette a szakmai igazgató.

Kiemelt kép: Pixabay

Százmilliónyi baktériummal gondoskodik egészségünkről az alma
Igaznak bizonyult a közismert mondás, miszerint naponta egy alma, az orvost távol tartja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik