Mozaik

Érkeznek az Alföldre a puszta téli vendégei

Számuk napról napra növekszik.

A Körös-Maros Nemzeti Park kiterjedt pusztáiról már útra keltek a gólyák, a fecskék és a vonuló énekes- és ragadozó madarak. Helyettük megjöttek az első téli vendégek, a kékes rétihéják, nagy őrgébicsek és kék galambok, írja weboldalán a nemzeti park.

Sok veszély leselkedik a vonuló madarakra
„A hős hetes”-be tartozó madárfajok legtöbbje hazánkban is előfordul.

A kékes rétihéják első példányai szeptember második felében bukkantak fel. Számuk folyamatosan gyarapszik, egyre rendszeresebben látni a madarakat. Napközben magányosan vadásznak, az éjszakákat azonban csapatban töltik a nagyobb kiterjedésű, védett mocsarakban, nádasokban, zsombékosokban. Kékes rétihéják nem költenek Magyarországon, csak téli vendégként köszönthetjük őket.

Kékes rétihéja. Fotó: Imran Shah/Wikimedia Commons

A kék galambok első csapatai még csupán tucatnyi példányból állnak, de nemsokára több százas, akár ezres „hadseregeik” is feltűnnek majd. Nappal a pusztákon, tarlókon szedegetik a magvakat, az éjszakákat pedig a háborítatlan, fás részeken töltik.

Kék galambok. Fotó: Mike Pennington/Wikimedia Commons

Az énekesmadarak közül a nagy őrgébicsek érkeztek elsőként. Ők Észak-Magyarországon költőfajként is jelen vannak, a Dél-Alföldön azonban csak telelő példányokkal találkozhatunk.

Nagy őrgébics. Fotó: Marek Szczepanek/Wikimedia Commons

Kiemelt képünkön nagy őrgébics látható. Fotó: Wikimedia Commons

Ritka ragadozó madarak nevelik fiókáikat a Kis-Sárréten
Igen ritka madarakat, két pár hamvas réti héját figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai.
Olvasói sztorik