Mozaik

Szenzáció: két hónap után visszajött afrikai teleléséből egy fehér gólya

A madár váratlan döntése a szakembereket is meglepte.

A Nyugat-Európában fészkelő fehér gólya állomány a Gibraltári-szoroson átrepülve indul afrikai telelésére. Ezek a madarak a Boszporuszon átrepülő kelet-európai csapatokhoz hasonlóan a Szaharát elhagyva akár Dél-Afrikáig is eljuthatnak, ahol ideális körülmények között tölthetik a téli hónapokat.

Manapság nem ritka, hogy a gólyák nem kezdik meg vonulásukat a melegebb égtájak felé, hanem európai fészkelőhelyükön maradva – többnyire emberi segítséggel – igyekeznek megbirkózni a zord évszak időjárási viszontagságaival.

Kilencedszer telel itthon Matyi, az ásotthalmi gólya
Széleskörű összefogással elkezdték a madár etetését, élelmének pótlását.

Arra viszont emberemlékezet óta nem volt példa, hogy egy szeptembertől Afrikában telelő gólya két hónappal később gondol egyet, és visszatér Európába. Most ez is megtörtént, melyet a madárra helyezett jeladó adatainak segítségével “követtek le” a szakemberek.

A Jeladós gólyák nevű Facebook csoport vette észre azt a közösségi portálon közzétett információt, mely egy Németországban jeladózott, 2019-es születésű fiatal fehér gólya történetéről számolt be.

Thilo, a németországi Rheinland-Pfalz tartományban jeladóval ellátott, 2019-es születésű fiatal fehér gólya tojó meglepte a szakembereket. A vonuló madár szeptember 17-én kelt át a Gibraltári-szoroson és november végéig Marokkóban, Keniatra közelében telelt, majd november 29-én visszarepült Európába, ahol a Spanyolország déli részén lévő Barbate város környékéről küldött jeleket

– írták a posztban.

A szakemberek nem tudnak olyan esetről, hogy egy fehér gólya ugyanabban az évben visszatért volna Afrikából Európába. Thilo valószínűleg nem vonult tovább társaival a fekete földrész belseje felé, hanem csak telelőhelyet váltott, hiszen Spanyolország déli részén télen is kellemes az idő.

Elpusztult a sérült párjához 17 éven át visszatérő gólya
Szomorú véget ért a gólyavilág legismertebb párjának szerelmi története.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik