Mozaik

Kihalás szélén egy egzotikus madárfaj Japánban

A globális felmelegedés hatására emelkedő óceáni hőmérséklet is az oka lehet.

A kontyos lunda (Fratercula cirrhata) a kihalás szélére került Japánban, a helyi állatvédők igyekezete ellenére csak alig néhány pár madarat figyeltek meg Hokkaido szigetén, írta az MTI.

A narancssárga csőrrel és az udvarlási időszakban hosszú fehér konttyal rendelkező állat az országban csak két lakatlan szigeten található meg a Hokkaido keleti részén lévő Nemuro-félsziget közelében.

Kipusztult egy ritka madárfaj a Dorián hurrikán miatt
2018-ban már csak két csuszka élt a szigeten.

A japánul etopirika néven ismert, mintegy 40 centiméteres állat a Csendes-óceán északi részének parvidéki területein és szigetein odvakban költ. Globális populációjukat 1996-ban még 3,5 millióra becsülték, számuk azonban Japánban az 1970-es évek óta drámaian lecsökkent.

A Hokkaidói Egyetem közlése szerint a 2015-ben végzett hazai számlálás szerint a kontyos lundák száma 1980-hoz képest 87 százalékkal csökkent, így a tengeri madár a környezetvédelmi minisztérium veszélyeztetett fajokat regisztráló vöröslistáján a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került.

Eddig nem azonosították a populáció csökkenésének konkrét okát, de a befolyásoló tényezők között lehetnek a minisztérium szerint a globális felmelegedés hatására emelkedő óceáni hőmérsékletek és az, hogy a lundák gyakran a halászok kerítőhálóiba akadva lelik halálukat.

A környezetvédelmi minisztérium és a helyi állatvédő csoportok nyomására a helyi halászati szövetség 2006-ban betiltotta a kerítőhálók használatát, ezek ugyanis súlyos károkat okozhatnak a tengerben vadászó madarakra.

Kertünk ritka vendégei az egzotikus szépségű süvöltők
A süvöltők hideg, havas téli napokon megjelenhetnek a madáretetőkön.

Kataoka Josihiro, az Etopirika Alapítvány környezetvédelmi csoport vezetője szerint 2008 óta nem rögzítették kontyos lundák párzását a Hokkaidóhoz tartozó Kodzsima szigeten, ahol pedig a múltban még fészkeltek ezek a madarak.

Az alapítvány több mint 60 csalimadarat állított ki a szigeten, hogy odavonzzák a kontyos lundákat, eddig azonban nem jártak sikerrel.

Kiemelt kép: Getty Images

Újra költött az ország egyik legdrágább madara
Alig néhány pár fészkel hazánkban, természetvédelmi értéke egymillió forint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik