Mozaik

Sáskahadak fenyegetik a megélhetést Afrikában

FAO/Sven Torfinn
FAO/Sven Torfinn
Az afrikai vándorsáskák csapatai már megjelentek a Vörös-tenger mindkét oldalán.

Az afrikai vándorsáska újabb generációja fenyegeti több millió mezőgazdaságból és állattartásból élő ember megélhetését és élelmiszerellátását Afrika szarvában és Jemenben, dacára az eddigi erős összefogásnak, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kapcsolódó
Mint egy macska, úgy szökken az imádkozó sáska
Lassított felvételen mutatjuk a kecses mozgását.

Nemzetközi segítséggel egy példanélküli nagyszabású választ koordinált január óta a FAO, mely keretében összesen több mint 1,3 millió hektár sáskával fertőzött területet kezeltek tíz országban.

Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően 2,7 millió tonna gabonát sikerült megmenteni olyan országokba, ahol az éhezés és szegénység eleve probléma. Ez 18 millió ember egy évi ellátására elegendő

– olvasható a közleményben.

Azonban a kedvező időjárás és a széleskörű esőzések miatt a sáskainvázió felerősödött Kelet-Etiópiában és Szomáliában. A sáskahadak Kenya északi részét fenyegetik és megjelenni látszanak a Vörös-tenger mindkét partján.

A FAO támogatja az országokat és más partnereket a megfigyelés és koordináció, illetve szakmai segítség és felszerelések beszerzése révén, azonban az élelmiszertermelés és -ellátás biztosításához a sáska elleni tevékenység kiterjesztésére van szükség

– írják.

Eddig mintegy 200 millió dollár jött össze a partnereknek köszönhetően, mely lehetővé tette több mint 1500 megfigyelő és ellenőrző személyzet kiképzését, 110 földi permetező-jármű és 20 repülő működését.

Ez is Afrika
Film az afrikai vadon világáról: gróf Széchenyi Zsigmond nyomában
Az egész estés alkotás felhívja a figyelmet a természetvédelem jelentőségére.

A FAO szerint további 40 millió dollárra lenne szükség, hogy a megfigyelés és ellenőrzés a leginkább érintett országokban (Etiópia, Kenya, Szomália, Szudán és Jemen) kiterjeszthető legyen 2021 során.

Ezen országokban több mint 35 millió ember súlyosan éhezik és a FAO becslése szerint számuk akár 3,5 millióval is növekedhet, ha nem lépünk.

Sok eredményt tudunk felmutatni, de a harc ezen növényi kártevő ellen még nem ért véget. Nem szabad feladnunk. A sáskahad sokasodik, veszélyeztetve a térségben élő rászoruló családok élelmezését

– mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója.

Kapcsolódó
Afrikai óriáslepke hernyóira bukkantak egy gyulai kertben
A lepke kifejlődött példányai a kolibrikhoz hasonlóan repülnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik