Mozaik

Nyugdíjat kaphatnak a rendőrkutyák Lengyelországban

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd
Életük végéig gondoskodna a lengyel állam a rendfenntartó erőknél szolgáló állatokról.

A tárcák közötti egyeztetésre, majd a kormány elé kerülő törvénytervezet átfogóan szabályozza a szolgálati állatok státuszát

– olvasható az MTI-nek is eljuttatott belügyminisztériumi közleményben.

Kapcsolódó
Bármit kiszagol a dunaszerdahelyi szuperkutya, Iron
Ha kell, fegyver, máskor játszótárs a kiválóan kiképzett Iron.

A javaslat szerint az állatok – kutyák és lovak – a szolgálati idő befejeztével is azon rendfenntartó egység állományában maradnak, amelynél eddig szolgáltak. Ellátásuk elsősorban eddigi gondozóik feladata lenne, a költségeket pedig az állam fedezné. Az előírások egyúttal a szabályos állatgondozás ellenőrzését is rögzítenék.

A javaslat szerint a kutyákat 9 éves, a lovakat pedig 15 éves korukban lehetne “nyugdíjazni”, amennyiben erre egészségi állapotuk miatt korábban nem kerül sor.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter szerint az új jogszabály célja, hogy humanitárius alapon megoldják a szolgálati állatok státuszával összefüggő különféle problémákat, figyelembe véve az állatoknak a lakosság szolgálatában szerzett érdemeit.

Jaroslaw Szymczyk lengyel rendőrfőkapitány leszögezte: az új megoldások tehermentesítik az állatok gondozóit, és professzionális szintű gondoskodást biztosítanak az állatoknak életük végéig.

Az idősebb állatokról természetesen eddig is jól gondoskodtak, mert a (rendőrségi) kutyakiképzők (…) soha nem hagynák el barátaikat, eddig azonban ők viselték a költségeket

– tette hozzá.

A lengyel belügyminisztérium alá tartozó alakulatoknál, elsősorban a rendőrségnél jelenleg összesen 1207 kutya és 62 ló szolgál. Évente az állatállomány mintegy tíz százalékát “nyugdíjazzák”.

Kapcsolódó
Visszavonul az ország leglustább tűzoltója
A hetedik kutyaévét töltő tiszteletbeli százados korára és egészségügyi állapotára tekintettel júniustól új szolgálati helyen látja el feladatait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik