Mozaik

Őshonos gyümölcsfákkal gazdagodhatnak a templomkertek

Pixabay.com
Pixabay.com
A program és megállapodás célja az elfeledett tájfajták megőrzése, szaporítása és bemutatása.

A Kárpát-medencei gyümölcsfajták hazánk örökségei és kultúránk fontos részei. Ezekkel a fajtákkal ma már csak ritkán találkozhatunk. Éppen ezért ,,A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről” program keretein belül most lehetőség nyílik arra, hogy önkormányzatok, iskolák, (református, katolikus, evangélikus) egyházközségek jelentkezzenek, és részt vegyenek a a gyümölcsfajták biodiverzitásának megőrzésében, írja a nodik.org.

Kapcsolódó
Szaporítják az őshonos gyümölcsfákat Mónosbélen
Páratlan génkics, amit példásan gondoznak.

A program szakmai gazdája a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, ami a telepítendő gyümölcsfa csemetéket is biztosítja, valamint szakmai tanácsadást is nyújt. Ehhez a küldetéshez csatlakozott a Magyarországi Református Egyház is, szakmai partner református részről az Ökogyülekezeti Mozgalom.

A program és megállapodás célja az elfeledett tájfajták megőrzése, hasznosítása, tovább szaporítása és bemutatása.

A csatlakozás feltétele: önkormányzati vagy egyházi tulajdonban lévő maximum 10.000 m2 nagyságú terület (templomkert, parókiakert, iskolakert), amely gyümölcsfák ültetéséhez megfelelő adottságokkal rendelkezik.

Jelentkezési határidő a jelentkezési lap kitöltésével: május 15.

És hogy miért érdemes őshonos, az adott tájra jellemző gyümölcsfákat telepíteni, gyümölcsöskertet gondozni egyházi földterületen?

A biológiai sokféleség megőrzése akár már az iskolakertben, parókiakertben megvalósulhat. Egy őshonos fákat bemutató kert helyszínül szolgálhat rendhagyó természettudományos óráknak, projektheteknek, szabadtéri iskolai és gyülekezeti alkalmaknak.

Testközelből megfigyelhető a facsemeték növekedése és évszakonkénti változása. A gyerekek, fiatalok bevonása a fák gondozásába, a gazda szerep elsajátítását teszi lehetővé, mindamellett offline élményben lehet részük. Különleges helyszínt biztosíthat egy-egy csendesnapnak, bibliaórának, imasétának.

A termés betakarítása és feldolgozása közösségépítő erővel bír, remek beszélgetések, jóhangulatú együttlétek alakulhatnak ki a közös munka során. Az így elkészült lekvárok, befőttek, szörpök és gyümölcslevek az iskola konyhájára kerülhetnek, vagy felhasználhatók a szeretetvendégség során, de akár bevételt is jelenthet a közösség számára

– áll a közleményben.

Bővebb tájékoztatás elérhető ITT.

Kapcsolódó
Őshonos fákat ültetnek Koppenhága parkjaiban, hogy a járókelők ingyen ehessenek gyümölcsöt
A közösségi kertek után itt az újabb ötlet a nagyvárosi közösségi kertészkedéshez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik