facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat
Mozaik

120 éve nem volt ilyen forró június Magyarországon

Június 24-én melegrekordok egész sora dőlt meg.

Százhúsz éve nem mértek ilyen magas hőmérsékletet júniusban Magyarországon, mint csütörtökön. A legmelegebb Fülöpházán volt, ott június 24-én 15 órakor 40 Celsius-fokot regisztráltak – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Kapcsolódó
50 fokon izzik az aszfalt az M7-esen
Kánikulában készültek a hőkamerás felvételek.

Országos és fővárosi melegrekordok is megdőltek; ehhez fogható hőség négy éve nem volt, sőt az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseinek kezdete, 1901 óta nem volt ilyen magas hőmérséklet júniusban, mint csütörtökön.

Országos átlagban 37 fok körülire melegedett fel a levegő, vagyis az ilyenkor szokásosnál körülbelül 10 fokkal volt melegebb. A fővárosban csaknem 3 fokkal megdőlt a napi melegrekord.

Mostanáig Budapesten 2002-ben volt a legmelegebb június 24., akkor 35,2 fokot mértek Újpesten. Most, szintén Újpesten 38,1 fokot mértek, így ez az új fővárosi rekord.

Az országos csúcs ezen a napon 38,4 fok volt, amelyet 2002-ben Békéscsabán rögzítettek. Most a Bács-Kiskun megyei Fülöpházán 40 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Ezzel a júniusban mért legmagasabb hőmérséklet rekordja is megdőlt, amely mostanáig az 1935-ben Szerepen (Hajdú-Bihar megyében) regisztrált 39,9 fok volt.

Kapcsolódó
Hat hónapig tartó és forró nyarakra számíthat az emberiség
Egy tanulmány szerint félévesre nyúlhatnak az északi félteke nyarai a század végére.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik