Mozaik

Nagy bajban Oroszlány egyetlen állóvize

Facebook/oroszlany.hu
Facebook/oroszlany.hu
Horgászni és kajakozni sem szabad a tóban.

A hosszan tartó és extrém hőmérséklet, valamint a csapadékmentes időszak következtében jelentősen lecsökkent a város egyetlen tava, a Malom-tó vízutánpótlása, írta a Kemma.

A három befolyásból kettő (Kertekalja- és Svandabereg-patak) elapadt, és rajtuk keresztül egyáltalán nem érkezik víz a tóba. Egyedül a Labanc-patak biztosítja a víz­áramlást, de jelen helyzetben ez sem elég. Súlyosbító tényező a vízügyi szakemberek jelentése, hogy a magas hőmérséklet miatt felmelegedő vízben a napsugárzás hatására elszaporodtak az algák, a szélcsend pedig további nehezítő körülmény.

A végeredmény, hogy az oxigénhiány végzetesnek bizonyulhat a másfél hektáros élővilága számára.

Ezért rendkívüli tanácskozásra hívta össze Lazók Zoltán polgármester az önkormányzati tűzoltóságot, a vízművet és az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt.-t. Megállapodtak abban, hogy visszavonásig tilos a Malom-tavon a horgászat és minden olyan tevékenység, amely a tó vizét befolyásolja, beleértve a kacsák etetését is. Többek között a kajakosok sem használhatják a tavat.

Facebook/oroszlany.hu

A lánglovagok vállalták, hogy azonnali hatállyal vízágyukat helyeznek a partoldalra, amelyen keresztül a tóból kiszivattyúzott vizet visszaforgatják. A munkálatok egyelőre a jelentősebb mennyiségű csapadék-utánpótlás érkezéséig biztosan eltartanak.

A hosszabb távú tervek szerint a közeli szenny­víztelepről próbálnak majd tisztított vizet juttatni a tóba. Ehhez a több tíz millió forintos beruházáshoz az önkormányzat pályázati lehetőséget keres.

Kapcsolódó
Oxigénhiány okozta a Velence-tavi halpusztulást
A tó becsült halállományának maximum 2 százaléka pusztult el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik