Mozaik

Két cuki madár a Nyíregyházi Állatpark új kedvence

illusztráció/wikimedia commons
illusztráció/wikimedia commons
A 24 felnőtt egyedet számláló kolóniában eddig 2 fióka látott napvilágot.

Bárki könnyedén megtudja különböztetni az új jövevényeket a csapat többi tagjától, hiszen azok az skarlátpiros ivarérett egyedektől eltérően sötét színűek – írta a Sostozoo.

A skarlát íbiszek Dél-Amerika északi partvidékének lakói, elsősorban a folyótorkolatokban és mangrove mocsarakban élnek. Tollaik ragyogó skarlát színét olyan karotinoidok okozzák, amelyeket a fő természetes táplálékukból, apró rákokból nyernek.

Elegáns, vékony, lefelé ívelő csőrük eszményi szerszám a rákok és különféle csigák kiemelésére a mocsár iszapjából vagy a mangrovegyökerek közül.

A kolóniában magaslatra épített egyszerű fészkeket a párok közösen készítik el és a tojást is felváltva költik ki 19-23 napig, majd a kikelt fiókát is együtt nevelik és a begyükben előemésztett és visszaöklendezett táplálékkal etetik őket.

SóstóZoo

Az állatparkban speciális íbisz tápnak köszönhetik jellegzetes színüket, mely eleséget hallal és főtt tojással és egyéb állati fehérjével egészítenek ki a madárgondozók.

Már több éve tartjuk ezt az impozáns megjelenésű gázlómadarat de az első esztendő, hogy fióka nevelésnek is szemtanúi lehetünk. A héten már az utódok is kimerészkedtek a fészek peremére így látogatóink megcsodálhatják a nyáron kikelt madárritkaságot

– írta az állatkert.

Kapcsolódó
Bandáznak a pandák Nyíregyházán
A most hathetes ikerpár egyik tagja hím, a másik nőstény.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik