Mozaik

727-re nőtt a világ bioszféra-rezervátumainak száma

Közülük 22 területe határokon ível át.

Huszonegy ország 20 helyszínével bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) bioszféra-rezervátumainak világhálózata. A tavaly csatlakozott 25 és az idei 20 új területtel már 727-re nőtt a  rezervátumok száma, közülük 22 területe határokon ível át, írta az MTI.

Kapcsolódó
Lenyűgözően szép természetfilm készült Európa Amazonasáról
A majdnem egymillió hektárnyi  természetvédelmi terület értékes területet kapcsol össze Európa egyik legfontosabb folyómenti ökofolyosójává.

Az UNESCO bioszféra-rezervátumai a Föld majdnem hat százalékát foglalják magukban. Fontos a feladatuk:  védik a fajok sokszínűségét, környezeti oktatást és kutatást végeznek, valamint fenntartható fejlődést támogatnak.

Az UNESCO Ember és Bioszféra (MAB) elnevezésű programjában az európai Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátum lett az első, mely öt ország – Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia irányítása alatt áll.

Egy másik új helyszínen, az Uvsz-tó medencéjén két ország, Mongólia és Oroszország osztozik.

Három afrikai ország, Lesotho, Líbia és Szaúd-Arábia idén csatlakozott a programhoz, mindegyikük egy-egy rezervátumot adott a hálózathoz. A többi új bioszféra-rezervátum Kanadában, Franciaországban, Dél-Koreában, Olaszországban, Kazahsztánban, Oroszországban, Peruban, Spanyolországban, Thaiföldön, Üzbegisztánban és Vietnamban található.

Oroszország és Zambia egy-egy jelölését elutasították, arra kérték a két országot, hogy tekintsék át újra a javaslatukat, vagy tisztázzák a vitás kérdéseket. Öt helyszín pedig – Gabonban, Bulgáriában, Romániában és Oroszországban – lekerült a listáról.

Kapcsolódó
20 éve világörökség füves pusztánk, a Hortobágy
1999-ben vették fel a világ kulturális és természeti örökségének listájára.
Olvasói sztorik