Mozaik

Megszámolták a Tátra élő szimbólumait

Getty Images
Getty Images

1095 zerge várja az idei telet a Tátrai Nemzeti Parkban az október utolsó hetében elvégzett őszi zergeszámlálás összesítése alapján, írja a magas-tatra.info. Mint írják, a Tátra szlovák és lengyel oldalán levégzett szokásos zergeszámlálás a tátrai zerge jelenlegi állományának nagyságát volt hivatott feltérképezni.

Kapcsolódó
Állati ügyek: gyarapodó zergeállomány, fokozottan védett farkasok Szlovákiában
A szomszédos országban a barna medve mellett a zerge és a farkas is a vadon szimbóluma.

Jozef Hybler főszervező, helyi zoológus arról beszélt, a tátrai zerge valós állománya valamivel magasabb lehet, mint amit az őszi számlálás mutat, hiszen különösen a déli lejtőkön fekvő területeken a zergék téli bundájuk miatt napközben hajlamosak voltak a nap elől árnyékos zugokba bújni, ahol a zord terepen nem volt könnyű észrevenni őket.

A Míg a Tátra szlovák oldalán 781 zergét regisztráltak a számlálás napján, addig a lengyel oldalon 314 zerge szerepelt az összeírási lapokon. Ezek közül 44 idei gida volt.

Tavaly ősszel 983 zergét számoltak össze, a rekordot pedig 2018 őszén mérték, akkor 1431 zergét sikerült összeadni.

A Tátrai Nemzeti Parkban évente kétszer – mindig tavasszal és ősszel – számolják a zergéket. Míg a tavaszi számlálás elsősorban a fiatal gidák létszámának felmérésére irányul, addig az őszi számlálás a tél előtti zergeállomány nagyságát térképezi fel.

A zergéket a Tátra szimbólumának tekintik, már több mint 10 000 évvel ezelőtt, a máig tartó holocén időszak kezdetén is éltek ezek az állatok a hegységben, a Tátraalja lakóinak életében már évszázadokkal ezelőtt a szabadság és a hegyek szeretetének jelképei voltak.

Kapcsolódó
Elkészült az első via ferrata a Magas-Tátrában
Az új vasalt út hossza megközelítőleg 450 méter.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik