Mozaik

Kameracsapdába futott a lopakodás nagymestere a Bükkben

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a napokban töltött fel a YouTube-oldalára egy videón, melyen egy meglehetősen kíváncsi vadmacskakölyök látható.

Az Ézsöl Tibor őrkerületvezető által készített kameracsapdás felvételen az látszik, hogy az állat először gyorsan átszalad egy vastag faágon, majd később tulajdonképpen újrajátszotta a jelenetet, és ezúttal már jóval lassabban és körültekintőbben tette meg ezt az utat.

A Budakeszi Vadaspark egyébként épp december elején rendezett szakmai konferenciát a Vadmacska Fajmegőrzési Programhoz kapcsolódóan. A 2021 tavaszán indult fajmegőrzési program célja a főváros közelében, a Budai-hegyekben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben élő, genetikailag tisztavérű vadmacskák (Felis Silvestris) és a hibridek arányának megismerése, élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

A fokozottan védett, a Kárpát-medencében őshonos kisragadozó egyedei az eddig ismert élőhelyeken túl – a Dunántúli- és az Északi-középhegység, a Gödöllői-dombság, a Mecsek, a Villányi-hegység, a Dráva menti, valamint az Alföld egyes ártéri erdei – az utóbbi időben a Börzsöny mellett az ország leglátogatottabb, a Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben, így a Budai-hegységben is felbukkantak már.

A Börzsönyben legutóbb egyébként egy teljes vadmacskacsalád sétált át a webkamera előtt, és ugyanitt mentettek nemrég egy tüneményes kölyköt is.

Kapcsolódó
Vadmacska és házi macska barátságáról készült videó a Villányi-hegységben
Nem akármilyen találkozást örökített meg egy magyar kutató.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik