Mozaik

Elárverezik az elhanyagolt kéthelyi Hunyady-kastélyt

bfvk.hu
bfvk.hu

Kétfordulós pályázaton értékesítené a kéthelyi Hunyady-kastélyt a budapesti önkormányzat, a műemlék­épület induló ára 223 millió forint plusz áfa, írja a sonline.hu.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. honlapján elérhető adatok szerint a csaknem 3700 négyzetméteres kastély több mint 116 és félezer négyzetméteres területen fekszik. Az ingatlanhoz melléképület, gazdasági épületek, garázs, buszgarázs, pavilon, porta és műhely is tartozik.

A kastélyra január 10-én délelőtt 10 óráig lehet ajánlatot tenni.

bfvk.hu

Molnár Balázs, Kéthely polgármestere a lap megkeresésére arról beszélt, 1986-ban a felújítási munkák közben a kastély körülbelül kétharmada leégett.

A tűzeset után majdnem három évtizedig semmi sem történt az épülettel. Mivel nem tartották karban, folyamatosan romlott az állaga, az évek alatt pedig ami mozdítható volt, azt ellopták. Ezután elkezdték őrizni a kastélyt és jelenleg is napi 24 órában felügyelik a területet. Néhány évvel ezelőtt a fővárosi önkormányzat elvégzett egy állagmegóvást a kastélyon, több helyen is megszüntették a beázást, az ablakokat pedig bedeszkázták

– fogalmazott Molnár.

Molnár Balázs kiemelte, fontos lenne, ha végre gazdára találna a Hunyady-kastély. Az épületet a leggazdaságosabban szállodaként lehetne hasznosítani. Ezzel turistákat tudnának a településre csalni és több helybélinek is munkát adhatnának.

A cikk szerint Hunyady-kastély Kéthely külterületén, Sáripusztán található. A birtok és a hozzá tartozó barokk eredetű kastély 1733-ban került Hunyadi János tulajdonába. Az épület nyugati szárnya 1760-ban, a főrésze és a keleti szárnya pedig 1912-től 1920-ig épült. A kastély a második világháború idején sebesültkórházként működött, ezután gabonaraktár és istálló is volt. A kastélyt és a hozzá tartozó birtokot 1951-ben a magyar államtól kezelési joggal a Fővárosi Tanács kapta meg, majd 1993-ban került a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába és sokáig szociális otthonként működött.

Kapcsolódó
A kastély, ami alá kastélyt ástak
Ez Európa legnagyobb föld alatti birtoka, és ez volt anno Franciaország első világvége bunkere.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik