Mozaik

Valaki kutyának hitte, más azon gondolkozik, mit csinál, ha meglátja a fekete párducot

Feszült volt a hangulat szerdán a kiskunhalasi tanyavilágban, miután a rendőrség közölte, valódi a videó, amin a szakértők szerint egy fekete párduc látható, írja a Blikk.

A lap többekkel is beszélt a helyszínen. Sándor, aki nem messze lakik onnan, ahol a kamera felvette a nagymacskát arról beszélt, állatait biztonságban érzi, mert nem szokta ki engedni egyébként sem őket.

A felvétel megjelenése előtt nem sokkal láttam egy nagy fekete állatot a környéken. Távolról néztem, így pontosan nem tudtam eldönteni, mi lehet az, de egy biztos: jó nagyra nőtt! Akkor egy méretes kutyának gondoltam, de most már nem vagyok benne biztos. A szakemberek munkájában bízom, odafigyelnek ránk, figyelmeztetik az idősebb lakókat

– mondta a gazda.

Egy másik férfi egy közeli szőlősben dolgozik, többnyire egyedül. József arról beszélt, van benne félsz, főleg azok után, hogy bebizonyosodott, fekete párduc járt a környéken.

Már azon is gondolkodott, mit csinál, ha meglátja az állatot.

Arra jutottam, hogy felmászok egy közeli oszlopra

– állította mosolyogva.

A Blikk elért egy közelben dolgozó mezőőrt is. Közölte, folyamatosan járják a közeli erdőket és mezőket.

A telefonunk megállás nélkül csörög. Tanyáról tanyára járunk, hogy beszéljünk az emberekkel. Ilyenkor elmondjuk, hogy jelenleg sötétedés után nem tanácsos kimenni

– árulta el.

Both Zoltán vadállatbefogó szerint egy hét alatt a vadmacska a videó helyszínétől akár 40-60 kilométerre is járhat. Befogása élve fogó ketreccel vagy altatólövedékkel történhet véleménye szerint.

Aki az állatot látja, ne az legyen az első dolga, hogy élő videókat indít. Azonnal tárcsázza a segélyhívót! Ha ugyanis veszélyben érzi magát a vadmacska, nem fogja vissza magát

– hívta fel rá a figyelmet.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója korábban arról beszélt, az altatólövedéket 20 méteres távolságból lehet biztonsággal kilőni, de felvetődik a kérdés, mi lesz, ha a villámgyors állat, amely néhány másodperc alatt képes 20 métert megtenni, ellenük fordul? Éppen ezért ebben az esetben lőfegyveres biztosításra mindenképp szükség lesz.

Kapcsolódó
100 év után először fotóztak fekete leopárdot Afrikában
Az állat szőre az úgynevezett melanizmusnak köszönhetően fekete.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik