Mozaik

Ez volt a világ legmagasabban fekvő sípályája, aztán elolvadt a gleccser

Getty Images
Getty Images

Évtizedekig a Chacaltaya hegyen működött Bolívia egyetlen síkomplexuma. Ez volt a világ legmagasabban fekvő sípályája és egyben itt volt található a világ legmagasabban üzemelő étterme is. De amikor a hegy gleccsere elkezdett olvadni, mindenki hátrahagyta a nevezetességet, írja az Atlas Obscura.

A sípályákat még az 1930-as évek végén nyitották meg, és hamar a dél-amerikai ország lakosainak kedvenc téli üdülőhelye lett. A Chacaltaya gleccser az év nyolc hónapjában remek lehetőséget kínált a szánkózásra és a síelésre, majd amikor beköszöntött az extrém hideg, a síelés szerelmesei valamivel lejjebb vonultak.

Az 5421 méter magas hegy csúcsának közelében kialakított étterem a Guinness rekordok könyvébe is bekerült és még mindig a világ legmagasabban található vendéglátóhelyeként jegyzik.

Getty Images

Csakhogy a tudósok az 1990-es években vészjósló előrejelzésekkel szolgáltak. Azt állították, 2015-re a Chacaltaya gleccser elolvad. Mint kiderült, túl optimisták volták: 2009-re a 18 ezer éves gleccsernek teljesen nyoma veszett.

Mivel se jég, se hó nem volt már a területen, a síelők is értelemszerűen eltűntek a hegyről. A komplexumot hamar bezárták és szellemfaluvá vált a teljes környék.

Getty Images

Ma csak két állandó lakosa van a hegycsúcsnak, mégpedig egy testvérpár. Adolfo és Samuel Mendoza évtizedekig dolgoztak a sípályán, és tisztán emlékeznek még rá, milyen volt a hóval borított hegy. Egy pihenőhelyet üzemeltetnek ketten, ahol az arra tévedő turisták forró ételeket és italokat fogyaszthatnak.

Nagy nyüzsgés azért nincs, elenyésző a katasztrófaturisták száma a Chacaltaya hegyen. Bár néha havazik, ami olykor síeléshez is elegendő, a legtöbben az elhagyatott komplexumot szeretnék látni, valamint azt a bámulatos de egyben riasztó kilátást, amit a gleccser nélküli hegyoldal valamint a környező városok kínálnak.

Kapcsolódó
David Attenborough: Minden nap, ami úgy telik el, hogy nem teszünk valamit, elpocsékolt nap
A világhírű brit természettudós azt mondja, nem áll le, amíg a szervezete azt nem parancsolja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik