Mozaik

Nívó Díjat kapott a Duna legmagasabb hídja

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt./Facebook
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt./Facebook

2020. szeptemberében adták át a Komáromnál található Monostori hidat, mely a Duna legmagasabb hídja. A 600 méter hosszú monstrum három évig épült, hétezer tonnás acélszerkezetű, kétsávos, amit nehéz járművek és munkagépek is használhatnak.

A híd idén megkapta az Építőipari Nívó Díjat, amit 18 tagú bíráló bizottság ítélt oda, írta meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. facebook oldala.

Kapcsolódó
Tiszán átívelő híd 2021 legszebb magyar hídja
Ebben az évben tíz ívhídra lehetett szavazni.

A mélyépítő szakma véleménye szerint jelenleg a magyarországi hídépítés aranykorát éli. Ez nem csak az épülő hidak darabszámát minősíti, hanem azt is, hogy számos nagyobb hídon nem kizárólag híd tervezők, hanem építészek is dolgoznak.

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt./Facebook

Az egyedi megoldások, az esztétikai újítások természetesen a statikusokat is új kihívások elé állítják. Ebben a sorban egy jelentős mérföldkő a Monostori híd. A befelé dőlő pilon, mely külpontosan támaszkodik a pillérre, a Magyarországon még korábban nem alkalmazott technológiával épült „műsziget”, melyről az alapozás készült, és különleges volt ennek száraz és vízi úti kiszolgálása

– áll a bizottság véleményében.

Hozzátették, összességében ismét egy különleges híddal gazdagodott a magyar (és szlovák) hídállomány, mely mind tervezési, mind példamutató – országokon átívelő – kivitelezési megoldásaival, kiváló partneri együttműködéssel valósult meg.

Kapcsolódó
A híd, amely átível az Atlanti-óceán felett
Természetesen van egy kis csalafintaság a dologban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik