Mozaik

Saját fajtársait is felfalja az ország legnagyobb siklója

konstantinos kalaentzis/wikimedia commons
konstantinos kalaentzis/wikimedia commons
Akár 3 méteresre is megnőhet, marása nem veszélyes az emberre.

A kaszpi haragossikló hazánk egyik legveszélyeztetettebb hüllőfaja, élőhelyei az elmúlt évtizedekben szinte teljesen felszámolódtak. Ez a termetes eurázsiai sikló a nevét a potenciális veszélyforrásokkal szemben tanúsított agresszív viselkedéséről kapta.

Kapcsolódó
Rémálom Igalon: erdei siklók költöztek egy családi házba
A lakóknak ki kellett költözniük az állatok miatt.

A haragossikló átlagos testhossza 160-180 centiméteres, de akár 3 méteresre is megnőhet. Feje és szemei is meglehetősen nagyok.

A sárgás-, sötétbarnás, olajbarna vagy fekete színű haragossiklóval csak igen ritkán találkozhatunk, hisz állománya jelentősen megritkult.

Magyarországon elszigetelt populációkban, mészkő- és dolomit-, valamint lösz-pusztagyepeken fordul elő. Legjelentősebb állománya a Villányi-hegységhez tartozó, de attól jól elkülönült, a Dráva-síkból szigetszerűen kiemelkedő Szársomlyó mészkősziklagyepén található. A budai-hegységi állományai úgy tűnik már csak a Budaörsi kopárokon és a Sas-hegyen maradtak fenn

– írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A hazánkban előforduló siklók közül a haragossikló is okozhat marást, de méreganyaggal nem rendelkezik.

Saját fajtársait is felfalja

A haragossikló nappali életmódot folytat, egész nap aktív lehet. A reggeli órákban búvóhelye közelében napozik, majd miután felmelegedett, aktív vadászatra indul.

Gyakran kúszik fel bokrokra, kisebb fákra. Látása jó, táplálékállatait és támadóit már messziről észreveszi. A felnőtt egyedek gerinceseket, elsősorban gyíkokat (fontos tápláléka a zöld gyík), rágcsálókat és énekesmadarakat zsákmányolnak. Mivel meglehetősen vehemens ragadozók, előfordul, hogy más kígyókat és időnként, saját fajtársaikat is felfalják.

Magyarországon, mint minden hazai kétéltű és hüllő, a haragossikló is védett. Ritkasága miatt fokozott védettséget élvez, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Kapcsolódó
30 sikló lepte el az erdőszéli vályogházat
A háziasszony irtózik a csúszómászóktól, így hatalmas volt az ijedtség Vásárosbécen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik