Mozaik

Kerecsenden vélték látni a halasi fekete párducot

illusztráció/wikimedia commons
illusztráció/wikimedia commons
"Öcsém, ez nem macska, tuti, hogy nem macska" - mondta izgatottan a felvétel készítője.

Amikor jó egy hónapja, 2021. december elején Fülöp Róbert kiskunhalasi polgármester a közösségi oldalán közzétett egy felvételt egy pumához hasonló, fekete színű nagymacskának vélt állatról, elindultak a találgatások, vajon mit rögzíthetett a kamera.

Kapcsolódó
Termetes házi kandúr a fekete párducnak vélt halasi nagymacska?
Lassan ott tartunk, hogy minden termetes fekete házi macskát párducnak néznek az Alföldön.

A videóból egyértelműen nem volt megállapítható, hogy pumáról, fekete párducról vagy esetleg más állatról volt-e szó, mindenesetre s rendőrség is bekapcsolódott a felvétel elemzésébe, abba, nem manipulált felvételről van-e szó?

Az elemzés után napokon belül megjelent a közlemény, miszerint az elsődleges vizsgálatok alapján a felvétel valódi, a szakemberek véleményei alapján egy fekete párduc lehet a felvételen.

A rendőrséghez ezt követően több bejelentés is érkezett a ragadó észleléséről, de értékelhető nyomokat egy alkalommal sem találtak. A hetek múlásával aztán – amikor már elkönyvelték, hogy “felszívódott” a halasi párduc – az elmúlt napokban Kecskeméten, Ballószögön, Kengyelen és Szolnokon is látni vélték a ragadozót, de a tényt nyomok hiányában senki sem tudta megerősíteni.

A szolnoki esettel kapcsolatban Kardos Roland állatkertész, korábbi nagymacska gondozó elmondta:

szakmai körökben szkeptikusak vagyunk, hiszen konkrétumok nélkül az állat jelenléte nem igazolható és ezeknek már mutatkozniuk kellett volna.

Ehhez képest január 14-én újabb felvétel került fel a legnagyobb közösségi videómegosztóra, melyről az Egri Ügyek számolt be elsőként.

A felvételt olvasónktól kaptuk, elmondása szerint az Kerecsendnél készült, és nagyjából 60 centi magasnak tippelte a videóban szereplő állatot

– írta a portál.

Azt, hogy milyen fajról van szó, a Heves megyében készült felvétel alapján sem lehet pontosan megállapítani, ám a videón jól hallatszik a készítő hangja:

Öcsém, ez nem macska, tuti, hogy nem macska.

Hogy mi, azt nyilván újból szakértői vélemények dönthetik el, mi kíváncsian várjuk a megállapításokat.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik