Mozaik

Farkast videóztak Nógrádban, ami lehet, hogy kutya

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
Egy férfi Pásztóra autózva lett figyelmes a feltételezett nagyragadozóra.

Az elmúlt hónapokban a halasi fekete párduc néven elhíresült állat története járta be viharos gyorsasággal az internetet. A ragadozónak vélt nagymacskáról azóta is csak találgatások folynak, mert eddig senki sem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy valóban fekete párduc, vagy csak egy ténylegesen méretesre nőt nagy házi macska – amelynek ráadásul nyoma veszett.

Kapcsolódó
Kerecsend polgármestere találkozott a „párduccal”, ami szerinte egy fekete macska
Szűkszavúan nyilatkozott a levideózott állatról a településvezető.

Most itt az újabb történet, melyről a Nimród Vadászújság Facebook oldalán közöltek információt. E szerint lehetséges, hogy farkast videóztak Nógrád megyében, a 21-es főközlekedési út közelében.

A fokozottan védett vad ritkán mutatja magát, lencsevégre még kevesebbszer kerül, így Görőcs Krisztián tari lakosnak egy februári délelőttön hatalmas szerencsében volt része. Pásztóra autózva lett figyelmes a feltételezett nagyragadozóra, amelyről még videófelvételt is sikerült készítenie, ahogy az állat áthalad a mezőn

– írták a bejegyzésben.

A vadászújság az esettel kapcsolatban Horkai Zoltán vadállat trénert kérdezte, aki már több mint 20 éve nevel és képez ki farkasokat a filmipar számára.

Ebből a gyenge minőségű felvételből nem lehet egyértelműen meghatározni a vad faját, ám ami biztosan látható, hogy a farokhossza vélhetően meghaladja a farkasét, valamint a bundája árnyalata jóval sötétebb, mint az Európában előforduló példányoké. Bár a terület közvetlen közelében biztosan vannak farkasélőhelyek, a videón szereplőn állat nagyobb valószínűséggel egy házi kutya, mint farkas

– mondta a szakember.

A szürke farkas Magyarországon fokozottan védett faj, mely nem ismeri az országhatárokat, így csak nemzetközi együttműködésekkel tartható fent az állománya. Az emberrel távolságtartó, ám megközelítése, követése semmiképpen sem ajánlott.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik