Mozaik

Mesebeli látvány a türkiz színű tó

Unsplash.com
Unsplash.com
Fürdeni semmiképpen nem ajánlott benne.

Japánban Biei mellett az erdőben mesebeli hely található. Ragyogó kék tóban elhalt ezüst nyírfák törnek a vízpart fölé, csodás tükörképet festve a türkiz színű tó vizére, írja az Atlas Obscura.

A nem a természet alkotása. Mesterségesen hozták létre 1988-ban, amikor a Biei folyót duzzasztották, hogy megakadályozzák a közeli Tokachi-hegy kitöréséből származó iszapfolyások okozta károkat. Eredetileg csak egy környezetmérnöki projekt hatása lett volna, ám végül lélegzetelállítóan gyönyörű ember alkotta csodát hoztak létre.

Flickr.com

A szokatlan kék színét nem varázslat, hanem a vízben szuszpendált alumínium-hidroxid okozza. Az alumínium-hidroxid rövidebb hullámhosszú kék fényt veri vissza, ami azt jelenti, hogy maga a víz valójában nem kék, ám a látvány ettől nem lesz kevésbé magával ragadó.

Unsplash.com

A varázslatos szín a látószögtől, a napszaktól és az évszaktól függően változik. Amikor a levegő csendes, kékes tükörként tükrözi vissza a vizes sírjukba süllyedt fákat. Bár a tó befagy a hidegebb hónapokban, ma már éves hagyománya van annak, hogy minden évszakban megvilágítják a vizet, éteri fényt keltve a hó- és jégtakaró alatt.

smcde/Flickr.com

Bár a tó varázslatosan szép, fürdeni a lerakódott ásványok miatt nem ajánlott benne.

Unsplash.com
Syuzo Tsushima/Flickr.com
Ozma/Flickr.com
Kapcsolódó
Magyarországon is létezik Gyilkos-tó, mégis kevesen ismerik szépségét
Bakonybél közelében létezik egy tó, mely szépségében, hangulatában vetekszik a hargitai Gyilkos-tóéval.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik