Mozaik

Hálóval védik az ébredező viperákat a Kiskunságban

kiskunsági nemzeti park/Schneider Viktor
kiskunsági nemzeti park/Schneider Viktor
A visszatelepítési terület egy részéről hálórendszer segítségével teljesen kizárják a ragadozókat.

Önkéntesek és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak részvételével végzik a Rákosivipera-védelmi Központ melletti gyepen található, a ragadozók távoltartására hivatott hálórendszer széthúzását, írta a nemzeti park.

Kapcsolódó
500 rákosi viperát telepítenek vissza a háborítatlan magyar vadonba
Találkozott már rákosi viperával? Nem? Nem is fog. Rezervátumokba térhetnek vissza a védett kígyók.

A terület az egyik legfontosabb visszatelepítési helyszíne a fajnak, a tapasztalatok szerint ugyanis a ragadozók jelentősen veszélyeztetik a sérülékeny állomány fennmaradását.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által végzett visszatelepítések azt a célt szolgálják, hogy a helyi viperaállományok megerősödjenek, és elérjenek egy olyan populációméretet, amely már hosszútávon életképesnek tekinthető

– fogalmaznak.

Ezért szükséges, hogy a visszatelepítési terület egy részéről hálórendszer segítségével teljesen kizárják a ragadozókat, beleértve a madarakat is.

A 40 ezer négyzetméteres hálórendszert úgy tervezték meg, hogy alatta elférjenek a legelő marhák, és a kisebb termetű állatok, így a kígyók is ki-be tudjanak közlekedni.

A hálót télen összehúzzák, hogy elkerüljék a jegesedés miatti károsodását. A viperák aktivitási időszakához közeledve most kinyitják, újra üzembe helyezik, ami nem egyszerű és hosszadalmas feladat.

Kapcsolódó
Utat nyitottak a pusztában a bugaci viperáknak
400 méteres átjárót alakítanak ki a kígyóknak két erdőterület között.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik