Tettye Forrásház Zrt/Facebook
Mozaik

A pécsi állatkert új lakója a „Csatornaszörny”

Nevet is keresnek majd neki.

Különös installáció került a pécsi állatkert fogadóépületébe. A szennyvízszolgáltatás felelős igénybevételére kívánja felhívni a figyelmet a “csatornaszörny” elnevezésű installáció, amelyet helyi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. állított ki.

A városban és környékén szolgáltató cég “Ne etesd a csatornaszörnyet!” elnevezésű kampánya keretében készített embernagyságú installációval arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogyan előzhető meg a csatornahulladékok keletkezése, írta meg az MTI.

Kapcsolódó
Legyünk környezetbarátok, ne égessük el a háztartási hulladékot
A háztartási hulladék otthoni eltüzelését jogszabály is tiltja.

A mindenféle, nem a szennyvízhálózatba való hulladékból létrehozott installáció elkészítése kapcsán felhívták a figyelmet arra, hogy az utóbbi években a fogyasztói szokások átalakulásával megváltozott a lefolyókba és toalettekbe kerülő szennyvíz összetétele is.

A legnagyobb gondot, a konyhai zsírok, olajszennyeződések mellett a nedves törlőkendők jelentik, amelyeket sokan a vécébe dobnak használat után.

Ezek, hiába van csomagolásukra írva, hogy lebomlók, egyszerűen nem töltenek ehhez szükséges hosszú hónapokat a hálózatban, ugyanakkor a zsíros szennyeződéseket magukba szívva, gombócba állva gyorsan olyan csomópontokhoz sodródnak, ahol könnyen eltömíthetik a rendszert

– jelezte a szolgáltató a közleményben.

A tájékoztatás szerint a nem megfelelő csatornahasználat következményeivel naponta találkoznak a cég szakemberei Pécsen és környékén, emiatt pedig csak tavaly félezer dugulást, csatornahibát kellett elhárítani a baranyai megyeszékhelyen és környékén.

Tettye Forrásház Zrt/Facebook

A kommüniké szerint a “csatornaszörnyek” mindenütt a világban komoly gondokat okoznak, például Londonban egy ilyen összeállt szenny felbukkanása után egy hónapig tartott a helyreállítás 2013-ban, 2017-ben pedig szintén a brit fővárosban egy 130 tonnás, 250 méter hosszú zsírhegy keletkezett.

Pécsen is súlyos üzemzavarral fenyegetett és óriási kihívást jelentett a szakembereknek, amikor 2018 nyarán egy egytonnás csatornahulladék tömítette el a szennyvíztisztító telep fogadóaknáját. Az akkori hiba miatt a cég szakemberei másfél napig küzdöttek az összetömörült dugóval a nehezen hozzáférhető helyen, végül szigonyokkal és daruval emelték ki a különféle, nem csatornarendszerbe való dolgokból összeállt szennyeződést rendszerből.

Az állatkert új “lakóját” a nagyközönség a március 27-i családi rendezvényen is megismerheti, amelyen vizes játékokkal, kísérletekkel várják az érdeklődőket, akik el is keresztelhetik a vadaspark gyűjteményének legújabb “tagját”.

Kapcsolódó
Közösségi összefogással mentenék meg Pécs utolsó villamosát
Ha sikerrel járnak, akkor egy újabb projekt keretében járható lehet az 1960-ban felszámolt teljes pécsi villamosszakasz – virtuálisan.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!