A vanília a világ kedvenc illata – derült ki a Current Biology folyóiratban megjelent tanulmányból. A kutatók megállapítása szerint annak, hogy milyen illatot találunk kellemesnek, sokkal inkább evolúciós gyökerei vannak, mint kulturális – írja a Smithsonian.
225 személy vett részt a kutatásban 10 különböző kulturális csoportból, volt közöttük városlakó, vadászó-gyűjtögető életmódot folytató, hagyományos vidéki gazdálkodó és halász is az Egyesült Államok, Mexikó, Thaiföld, Dél-Kelet Ázsia területeiről.
A csapat szerint a legkellemesebb illat a vanillin, a vaníliakivonat fő összetevője volt. A következő kedvelt illat az etil-butirát, mely egy gyümölcsös, ananászszerű illat. Harmadik a linalool, egy virágos, fűszeres illat lett, mely több mint 200 növényben, köztük a levendulában is megtalálható.
A legkevésbé népszerű illat az izovaleriánsav volt, egy átható, szúrós szagú vegyület, amely gyakran előfordul a sajtokban, a szójatejben és az izzadt lábakon is.
Az adatok elemzése során a tudósok megállapították, hogy a kulturális háttér befolyása csak kis szerepet játszik a szagpreferenciában, de egyéni ízléskülönbségek természetesen vannak. Elképzelhetőnek tartják, hogy az egyes illatanyagok megismerése növelte a túlélés esélyeit a történelem bizonyos pontjain.