pixabay/illusztráció
Mozaik

Lavina ölt meg egy medvét a Magas-Tátrában

A tetemre bukkanó erdész először azt hitte, hogy egy elpusztult zergét talált.

A Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP) erdészeinek május 4-én sikerült kiásniuk a hó alól egy medve maradványait, amely egy lavina következtében pusztult el. Szerencsére nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy egy, az erdészek által ismert medve és kölyke pusztult volna el a lavinában, írta a magas-tatra.info.

Kapcsolódó
Elaltattak egy anyamedvét és egy medvebocsot a Magas-Tátrában
Valós veszélyt jelentettek a lakosságra.

Valószínűleg egy három éves medve maradványaira bukkantak, amely a Csorbató (Štrbské pleso) és Poprádi-tó (Popradské pleso) között a piros jelzésű Felső turistaúttól (Tatranská Magistrála) mindössze három méterre, mintegy 1550 méteres tengerszint feletti magasságban telelt.

A medvének nem volt szerencséje téli pihenőhelye megválasztásában, az idei tél ugyanis bőséges havat hozott az alpesi környezetben, amely masszív lavinákat okozott. A Pátriáról elszabaduló hótömeg betemette a nagyjából egy méterrel a hó alatt található odúba vezető lyukat, amely nem omlott be, de a lavina végül is élve eltemette a hibernált medvét

– fogalmazott a portál.

Ľuboš Fabian erdész még húsvét előtt jelentette a halálesetet. Először azt hitte, hogy egy elpusztult zergét talált, de amikor kiásta a maradványokat, azt tapasztalta, hogy egy medve került elő a hó alól.

A szakemberek a jelentős hótakaró miatt akkor úgy döntöttek, hogy várnak a kiásással, húsvétkor pedig újabb lavina csúszott le a területen, így végül május 4-én sikerült kihozni a medve maradványait a hó alól.

Az állat tetemének túlnyomó részét időközben már elfogyasztották az állatok, valószínűleg egy másik medve.

Tudjuk, hogy a medvék rendszeresen a túraútvonal közelében alszanak téli álmot. Régebben egy nőstény medve járt arra rendszeresen a kölykeivel, ezért féltem, hogy őket temette el a lavina, szerencsére azonban a múlt héten láttuk őt három kölyökkel, és jól vannak

– nyilatkozta Ľuboš Fabian.

Kapcsolódó
Már az utcán is sétálnak a medvék a Magas-Tátra településein
Tátraváros önkormányzata fontolgatja a rendkívüli helyzet bevezetését.
Olvasói sztorik