Mozaik

Téli zárlatot rendeltek el 230 kilométer turistaúton a Tátrában

A menedékházak – a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével – továbbra is várják a turistákat.

2019. november 1-jétől 2020. június 14-ig ismét szezonális zárlatot vezetnek be a Tátrában, írja a magas-tatra.info.

Már az utcán is sétálnak a medvék a Magas-Tátra településein
Tátraváros önkormányzata fontolgatja a rendkívüli helyzet bevezetését.

A téli zárlatot – amely összesen mintegy 230 kilométer jelzett turistautat érint – elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében vezették be. A turisták nyári rohama után a természetnek is szüksége van a pihenésre, ráadásul ebben az időszakban kezdődik a zergék párzási időszaka, a mormoták pedig az áttelelésre készülnek. Tavasszal kelnek ki a kőszáli sas és a vándorsólyom fiókái, akkor születnek a zergegidák, és ugyancsak tavasszal ássák ki magukat a mormoták. A lezárások másik szempontja a turisták testi épségének megvédése a téli körülmények között.

Hegy- és sziklamászók figyelmébe!

A hegy- és sziklamászók az időszakos lezárás idejében is közlekedhetnek a turista- és tanösvényeken, de azokat csak II. fokozatnál magasabb nehézségű hegymászótúra beszállásához hagyhatják el úgy, hogy a választott útvonal természetvédelmi szempontból a lehető legkíméletesebb legyen. Azok, akik figyelmen kívül hagyják a szezonális zárlat alá eső turistautak látogatási tilalmát, nem csak figyelmeztetésre, hanem akár 66 € helyszíni bírságra is számíthatnak.

A menedékházak – a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével – továbbra is látogathatók, a magashegyi túrázóknak azonban ajánlott a hágóvas, jégcsákány vagy síbot, és még alacsonyabb magasságokban is megfelelően meleg ruházat használata.

A 2015 méter magasan fekvő Téry Ödön-menedékház a Magas-Tátrában – Fotó: MTI/Mohai Balázs

A téli zárlat idején lezárt turistautak listája IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Grzegorz Momot

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik