Mozaik

Veszélyes új trend terjed a hazai erdőkben

Napjainkban egy új veszélyes trend terjed a hazai erdőkben, közölte Facebook-oldalán az Erdőmentők Alapítvány.

Mint fogalmaznak, a mai generációk számára már elképzelhetetlen lenne az élet a számtalan túlélőműsor nélkül, melyek a legtöbb média csatornát benépesítik. Ezekben számos praktikát tanulnak meg a nézők az erdei túlélés különböző formáiról, amire nagy a csábítás, hogy élőben is kipróbálják. A különféle engedély nélkül ácsolt szerkezetek viszont több veszélyt is rejtenek magukban, közölték.

Már maga a fa megszerzése is sokszor probléma forrása, hiszen egy fa kidöntése nem csak az emberre, de a természetre is több szempontból veszélyes. Ezen kívül sok esetben védett élőhelyeket túrnak fel és alakítanak át az építkezés kedvéért. A legközvetlenebb veszélyt viszont az hordozza, hogy az erőpróbát követően az építményeket magukra hagyják. Ezek hamarosan életveszélyesen rozogává válnak, ugyanakkor rendkívül vonzók a kisgyermekeknek, csak úgy, mint egyes vadállatoknak, akikre ráborulva az óriási fatömeg tragédia forrásává válhat

– írták.

Hozzátették, mindez nem azt jelenti, hogy sosem próbálhatnánk ki képességeinket ezen a téren. Ha megkeressük engedélyért a helyi erdőgazdálkodót, csak holtfát használunk, ügyelünk arra, hogy ne védett területen építkezzünk és a végén helyreállítjuk a helyszínt, akkor időtöltésünk minden érintett számára kellemes emlékekkel jár majd, hívták fel rá a figyelmet.

Kapcsolódó
Alighanem őserdő alakult ki Visegrád határában
Az Erdőanyai-völgyben lévő erdőtömb az örökerdő-gazdálkodás egyik legjelentősebb hazai előfutárának számító terület.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik