Mozaik

Lelőttek egy magyar jeladós kígyászölyvet Libanonban

Getty Images
Getty Images

A Balaton-felvidéki kígyászölyv fióka még 2021-ben kapott GPS jeladót azzal a céllal, hogy többet tudjunk meg a faj vonulásáról, területhasználatáról és a veszélyeztető tényezőkről – írta meg az MME

A fióka jelölését a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kígyászölyv Munkacsoportja és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai végezték a GRASSLAND Life projekt keretében.

A fióka augusztusban sikeresen ki is repült a fészekből, szeptember 20-án kezdte meg őszi vonulását és október végén érte el a telelőhelyet Nigéria és Niger határán.

Idén április 8-án indult útnak a mérsékelt égöv fele. Sajnos május 3-án a jeladó baljós adatokat küldött a libanoni Bejrút közeléből. A magyar kígyászölyvet a Libanoni Szövetség a Madarakért vezetője, Michel Sawan találta meg elpusztulva, aki értesítette az MME munkatársait, látva hogy a madár gyűrűt és jeladót is viselt. Azt is megerősítette, hogy a madarat sörétes fegyverrel lőtték le és valószínűleg a vonulása során már pár nappal korábban is meglőhették.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Kapcsolódó
Vízisiklókat lakmároznak az Alföldön nyaraló kígyászölyvek
Látványos, ahogyan a gyepek fölött 50-80 méter magasságban keringve keresik a zsákmányt.

Ez az első bizonyított eset, hogy hazai kígyászölyv illegális lelövés áldozata lett, habár nemrég egy szerb és egy lengyel gyűrűs madár is lövés miatt került meg a térségben, közölték. Valószínűleg az áramütés mellett a vonulás során az illegális kilövés az egyik legfőbb veszélyeztető tényező a faj számára.

A kígyászölyv Európa délnyugati, délkeleti és keleti részén, Nyugat-, Közép és Kis-Ázsiában, a Közel-Kelet nyugati illetve északi részén, az indiai szubkontinensen, Kína és Mongólia kisebb területein valamint egy sávban Afrikában Guineától Etiópiáig él.

Hazánkban előnyben részesíti a melegebb, déli és keleti kitettségű fenyveseket és elegyes erdőket, a költő párok nagy része fekete és erdei fenyőn költ, de minden évben akad néhány lombhullató fán fészkelő is, főleg kocsánytalan tölgy fagyöngy koszorújában. A kígyászölyv mindössze egy tojást rak. A tojó 45-47 nap alatt kelti ki, az első hetekben a hím gondozza azt. A fióka tízhetes korában lesz röpképes. Táplálékspecialista, főként kígyókkal és más hüllőkkel, esetenként kisemlősökkel táplálkozik. Akár kétméteres erdei siklót is képes elejteni.

Kapcsolódó
Afrikában vadászik a magyar madárvilág ritkasága
A fokozottan védett kígyászölyv természetvédelmi értéke 1 millió forint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik