Mozaik

Megújul Berettyóújfalu 900 éves templomromja

Facebook/Muraközi István
Facebook/Muraközi István

Berettyóújfalu határában található herpályi Csonkatorony az egykori Herpály nevű település 12. században, román stílusban épült monostorának maradványa.

A 19. század közepén még állt a másik torony, melyet azonban elbontottak, és a romot körülvevő árkot is betöltötték. A Wikipédia szócikke szerint a második világháború idején a torony súlyosan megrongálódott, de később helyreállították és az 1970-es években tervszerű régészeti feltárást is végeztek. Ennek eredményeként egy háromhajós, reprezentatív, nyugati toronypáros, nagyméretű kolostortemplom alaprajza tűnt elő.

A Civishír szúrta ki, hogy Berettyóújfalu polgármestere, Muraközi István arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében valósulhat meg a Csonkatorony turisztikai fejlesztése. Azt írta, hogy a cél az, hogy a város egyik legfontosabb történelmi jelképének bemutatása és környékének fejlesztése jöjjön létre a turistafogadás feltételeinek létrehozásával, látogatóbarát funkciók kialakításával és bemutatásához kapcsolódó élményelemekkel.

A projekt megpályázott összege 495 millió forint.

Kapcsolódó
Csodás romtemplomok a Balaton környékén
Minden kő a múltról mesél.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik