Mozaik

Két napon át robog a Mátrában a legendás Gyöngyi gőzös

Mátravasút/Facebook
Mátravasút/Facebook
Pénteken és szombaton utazhatunk rajta.

Gyöngyös és Lajosháza között újra jár a legendás Gyöngyi gőzös június 10-én és 11-én, pénteken és szombaton. A nosztalgiavonatban a Mátravasút mintegy 100 éves Orenstein&Koppel kocsija is közlekedni fog, írja a kekesonline.hu.

Kapcsolódó
Összefogással mentik a Nyírvidéki Kisvasutat
A napokban újabb pályatisztítási hétvége zajlott le, hamarosan megindulhat a hajtány közlekedés.

Mit is kell tudnunk Gyöngyiről?

1923-ban épült ki a Farkasmály-Mátrafüred között a „benei vasútvonal”. A legendás gyöngyösi polgármester, dr. Puky Árpád még 1923 szeptemberétől elérte azt, hogy esetenként személyek is utazhattak a kisvasúton, majd újabb tárgyalások eredményeként 1926. június 19-én Rábel Mihály üzemvezető irányításával megindult a korlátozott közforgalmú személyszállítás Gyöngyös és Mátrafüred között.

Itt teljesített szolgálatot „Karcsi”, „Gizi” és „Janka”. A gőzösök hamarosan a városiak kedvencei lettek.

1945. április 10-ig a vasutat a szovjet megszálló katonaság használta, közforgalom nem volt rajta. 1945-1946 telén megindult a mátrai vonalakon a kő-, fűtőanyag, szerszámfa és egyéb áru szállítása.

1951-ben Mátrafüredtől 3,6 kilométer vasútvonalat fektettek le. Az 1960-as években élte a vasútvonal a fénykorát,  a Mátrai Úttörővasúton turisták ezrei utaztak a kisvonaton. A hanyatlás a 70-es évek végén kezdődött, amikor a fuvarozás országszerte a közútra terelődött. 1978-tól a vasúton fát egyáltalán nem, 1980-tól pedig követ sem szállítottak. Egyetlen tevékenysége már csak a turistaforgalom kiszolgálása lett. A Mátravasút 18 km-re lecsökkent két vasútvonalán már csupán a turisták utaztak. 1980-tól kezdődtek a korszerűsítések, amelyek szünetekkel, de a mai napig tartanak, ebben az évben a Gyöngyös-Mátrafüred közti útvonal újul meg.

Mátravasút/Facebook

A Gyöngyi mozdony 1954-ben készült Romániában, 2006 óta közlekedik a Mátravasúton. Két éve teljes felújításon esett át, Debrecenben megújult kazánrendszere, csőrendszere és futóműve is. Évente néhány alkalommal szállítja azokat, akik egy igazán romantikus, múltidéző utazásra vágynak.

Az utazásra menetjegyet csak menettérti utazásra lehet megvásárolni. A vonatokon maximum 40 fő utazhat, ezért előzetes regisztráció kötelező. Pénteken 13.24-kor indul a gőzös Gyöngyösről, míg szombaton 10.54-kor és 14.30-kor.

Kapcsolódó
Tovább csinosodott a balatonfenyvesi kisvasút
18 év szünet után tavaly indult újra a Balatonfenyves és Csisztafürdő közötti kisvasút.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik