Unsplash
Mozaik

Kifogták a világ legnagyobb édesvízi halát

A világ eddig ismert legnagyobb édesvízi halát, egy óriási ráját fogott ki egy férfi a Mekong folyóból Kambodzsában - állapították meg a tudósok.

A június 13-án kifogott rája fejétől a farkáig majdnem négy méter hosszú, súlya valamivel 300 kilogramm alatt van – közölték a Wonders of the Mekong (A Mekong csodái) nevű kambodzsai-amerikai kutatási projekt tudósai.

Kapcsolódó
Közel kétmillió forintot ér a legnagyobb kifogott balatoni ponty
A világ legtöbb csapatát felvonultató pontyfogó versenyen mintegy 55 millió forint az összdíjazás.

A korábbi rekord egy 293 kilogrammos mekongi ponty volt, melyet Thaiföldön fedeztek fel.

A ráját egy helyi halász fogta Kambodzsa északkeleti részén, Stung Treng tartományban. Szólt a kutatócsoport tagjainak, akik a Wonders of the Mekong természetvédő munkáját népszerűsítették a folyam menti településeken.

Az éjfél után érkező hívást követően a kutatók órákon belül a helyszínen voltak, és lenyűgözte őket a látvány.

Édesvízinek azt a halat hívják, amelyik egész életét édesvizekben éli, szemben a hatalmas tengeri fajokkal, mint a kékúszójú tonhal vagy a marlin, valamint azokkal, amelyek tengerek és folyók között vándorolnak, például a hatalmas viza.

A rája kifogása nemcsak a rekorddöntés miatt volt fontos.

Reményt jelent a Mekongnak, hogy egy hal még mindig megnőhet ekkorára

– mondta el az AP hírügynökségnek telefonon Zeb Hogan, a renói Nevadai Egyetem kutatója, a közös amerikai-kambodzsai projekt vezetője.

A Mekong Kínán, Mianmaron, Laoszon, Thaiföldön, Kambodzsán és Vietnamon hömpölyög keresztül. Számos óriási édesvízi halfajnak ad otthont, ám az utóbbi években egyre nagyobb környezeti terhelést kell elviselnie. A tudósokat különösen egy jelentős gátépítési program aggasztja, ami súlyos kárt okozna az ívóhelyeken.

A kutatók elmondták, hogy két hónap alatt ez volt a negyedik óriás rája, amit ugyanerről a vidékről jelentettek, mindannyian nőstények voltak. Úgy vélik, ez lehet a faj egyik szaporodási gócpontja.

A helyiek Boramynak, vagyis Teliholdnak nevezték el az egyedet kerekded formája alapján, valamint azért, mert a Hold már fent járt a horizonton, amikor június 14-én szabadon engedték.

A rekordért járó dicsőség mellett a szerencsés halász piaci áron kapott kártalanítást, mintegy 600 dollárt, azaz nagyjából 227 ezer forintnyi összeget. (MTI)

Kapcsolódó
Drámaian pusztulnak az édesvízi halak
A szennyezés, a túlhalászat, a duzzasztógátak építése és a folyók kiszáradása, a vizenyős területek lecsapolása szerepel az okok között.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!