Mozaik

Bámulatos meteoreső várható a hónap végéig

Meteor bárhol feltűnhet az égen, de érdemes a legkevésbé fényszennyezett égrész felé figyelni.

Beindult a nyári meteorszezon, írja honlapján az National Geographic Magyarország. A hajnal előtti órákban egyre gyakrabban húzhat át az égen egy-egy meteor.

Kapcsolódó
Ma éjszaka érkezik szeptember első meteorraja
Ha szerencsénk lesz, óránként 20-25 gyors meteort is láthatunk.

Egy-egy meteoreső apró porszemcsékből áll, amelyek a légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. Az évnek ezen szakaszában évről évre gyönyörködhetünk az izzó fénygömbökben. Július második felében a Déli Delta Aquaridák és az Alfa Capricornidák égitestjei mellett megérkeznek a Perseidák is.

pixabay

A rajok radiánsa az északi félgömbön alacsonyan jár, ennek következtében a déli féltekéhez képest kevesebb meteort láthatunk, ám a felizzó égitestek hosszabb, látványos égi utat fognak bejárni.

A Déli Delta Aquaridák és az Alfa Capricornidák meteorrajai óránként 4-5 meteort adnak, ezek viszonylag hosszú ideig észlelhetők. 

Idén a Perseida-maximum teliholdra esik, ami jelentősen csökkenti a látható hullócsillagok számát, de még így is ez lesz az idei nyár egyik leglátványosabb csillagászati eseménye. A három nagyobb meteorraj mellett pár jelentéktelenebb is szórja a porszemcséit légkörünkbe.

Kapcsolódó
Meteorit csapódott a vérholdba, és videóra vették
Eddig még soha nem volt rá példa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik