pixabay
Mozaik

Ma éjszaka érkezik szeptember első meteorraja

Ha szerencsénk lesz, óránként 20-25 gyors meteort is láthatunk.

A nagy meteorrajok szeptemberben nem aktívak, azonban a türelmes égleső mégse unatkozik ebben a hónapban, írta a National Geographic.

Kapcsolódó
Tűzgömbökkel indul az őszi meteorszezon
A korán kelők az őszi állatövi fényben is gyönyörködhetnek.

Szeptember 1-jére virradóra az Aurigidák meteorjainak maximuma következik. E meteorok a Szekeres (Auriga) csillagkép közeléből indulnak ki, és bár a 24 százalékos Hold a radiáns közelében jár, ez ne bátortalanítson el senkit.

A 23 óra utáni időszakot érdemes a meteorvadászattal tölteni, s ha az előzetes számítások beigazolódnak, 23-24 óra közt egy kis plusz aktivitást is kaphatunk e rajtól. Mivel ilyenkor még nagyon alacsonyan áll a radiáns, ezért ebből, ha pontos a számítás, nem sokat látunk, mert Ázsiára koncentrálódik az esemény.

Ha 1-2 órát késik a várt kitörés, akkor viszont akár szerencsénk is lehet, az óránként 20-25 körüli gyors meteor megpillantásával.

A korábbi kitörésekre jellemző volt a sok fényes rajtag. Természetesen ezeket az előrejelzéseket ne vegyük készpénznek, inkább csak lehetőségként tekintsünk rájuk.

Az időszak másik aktív raja a Szeptemberi Epszilon Perseidák, amelynek maximuma 9-én lesz.

E raj szintén gyors meteorokat ad, és 9-én a hajnal előtti órákat érdemes rászánni a megfigyelésekre, óránként 3-4 meteort ad a raj, ám ezek többnyire fényesek, látványosak. Holdfény nem zavarja az észlelést, és akár a hajnali állatövi fény megfigyelésével is egybevonhatjuk a meteorlesést.

10-ikétől elindul az ősz leghosszabban elnyúló meteorkomplexumának időszaka is, megkezdődik a Tauridák hullása, elsőként a Déli Tauridák lassú rajtagjai indulhatnak be.

E raj darabra nagyon kevés meteort ad, azonban igen sok a nagyon fényes tűzgömb ezek közt, amelyekre már akár szeptember közepén is számíthatunk.

Inkább csak a létezéséről érdemes tudni, hisz az ősz során bármikor találkozhatunk e meteorokkal, az őszi tűzgömbök jelentős része köthető valamelyik taurida rajhoz. Az Északi Tauridák raja október közepén indul majd be.

Kapcsolódó
Fényes meteor suhant át az ország felett
A babona szerint, ha valamit kívánunk a jelenség megfigyelésekor, az beteljesedik.
A jelenlegi nyári meleg az állóvizek tekintetében kedvezőtlen változásokat eredményezhet, a vízhőmérséklet emelkedésével csökken a víz oldottoxigén-tartalma, illetve erősödhetnek az algásodási folyamatok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.