Mozaik

Fél évszázados videó került elő Székesfehérvár belvárosáról

YouTube
YouTube
1967-ben még vígan jártak autók a legszűkebb belvárosban, de az Országalma mellett elsuhanó biciklisek sem számítottak különlegesnek.

Néhány napja már elérhető egy nagyjából két és fél perces felvétel az 1967-es Székesfehérvárról a YouTube-on – szúrta ki az fmc.

Az 55 évvel ezelőtt készült, hang nélküli videót a (Mostly) Finnish life, events and culture (magyarul: Többnyire finn élet, rendezvények és kultúra) fantázianevű csatorna közölte Fehérvár belvárosáról. A meglehetősen konkrét elnevezésű csatorna tulajdonosáról kevés derül ki, annyi biztos, hogy az illető az névhez hűen elsősorban archív finnországi felvételeket közöl a saját archívumából.

Vannak azonban kivételek. Külön lejátszási listát hozott létre például a Magyarországon készült videóknak. Az összesen 25 felvétel túlnyomó része Budapesten és a főváros környékén készült, de néhány balatoni videó mellett két napja egy Székesfehérváron rögzített is felkerült a csatornára.

A fehérvári videón pedig olyan, ma már elképzelhetetlen jelenetek vannak, minthogy autók, teherautók és motorkerékpárok közlekednek a Belvárosban, vagy amint biciklisek tekernek el nagy sebességgel az Országalma mellett.

A rövid videóban a székesfehérvári belváros szinte minden fontos helyszíne felvillan, így láthatjuk a mai Zichy liget és Városház tér környékét, a Szent István teret, a Hiemer-házat és a Romkertet. Az utolsó másodpercekben pedig a távolban ki lehet szúrni a mai Skála áruház akkor még üresen tátongó helyét is.

Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy a videó első részében Szabó Gyula színművész is látható.

Kapcsolódó
Virágosítási világversenyen nyert díjakat Székesfehérvár
A városban még a nyár folyamán tett látogatást a verseny szakmai zsűrije.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik