Mozaik

Középkori veremházra bukkantak egy győrsági építkezésen

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

A győrsági temető mellett egy ikerház építésénél bukkantak a leletre. A feltárás során gödrök, árkok és egy földbe mélyített épület, úgynevezett veremház került napvilágra, melyhez kemence is csatlakozott, és tapasztott padló maradványait is meg lehetett benne figyelni – számolt be a hírről a Kisalföld.

A földbe mélyített épület különlegessége, hogy késő középkori, kora újkori, ez a korszak pedig viszonylag ritkán kerül elő Győrön kívül

– nyilatkozta a lapnak Ujvári Ferenc, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum régésze.

Az egyik legérdekesebb lelet az a három temetkezést tartalmazó sírgödör, amelyben a középső csontváz minden bizonnyal egy férfié. Két társa azonosítása már nem ilyen könnyű, az egyikük maradványai olyan rossz állapotban vannak, hogy egyelőre reménytelennek tűnik a nem megállapítása, de bízhatunk abban, hogy az antropológusok munkája során mégis sikerül majd kideríteni, hogy férfi-e vagy nő.

A sírokban fekvő csontvázakon korabeli viselet maradványait, körülöttük gombokat és ruhakapcsokat is találtak a múzeum szakemberei.

A feltárás során nagy mennyiségű kerámia- és állatcsonttöredék mellett némi fémtárgyat is kiástak (ólom- plomba, érme, bronzveret), melyek lehetővé teszik a pontosabb meghatározást. Az építési területre egykor ráhúzódott a szomszédos győrsági temető is, számos sírt ástak bele a régészeti objektumokba, többek közt az említett épületbe is.

A Rómer-múzeum régészei a feltárást befejezték, a lakóház építését a kivitelező azóta folytatta.

Kapcsolódó
4 ezer éves almát találtak Bécsben
A feltárt földműves település időszámításunk előtt 2400 körül volt lakott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik