Mozaik

Minden földrészen ihatatlanná vált az esővíz

pixabay
pixabay
Ezt is az ember tette tönkre.

Az esővíz ma már a Föld minden pontján túl szennyezett ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen – írta a Greenfo.

Kapcsolódó
Naponta 10 liter ivóvizet állít elő a levegőből egy diáklány
A találmány sok száz millió ember számára biztosíthat tiszta ivóvizet Afrikában.

A mérgező kémiai anyagok jelenléte a Föld minden pontján meghaladja az ajánlott határértékeket, ezt állapította meg a Stockholmi Egyetem tanulmánya. A dolgozat vezető szerzője szerint ma már egyetlen pontja sincs a Földnek, ahol az esővíz elég tiszta lenne az emberi fogyasztásra.

A kutatócsoport a 2010 óta rendelkezésre álló adatokat tanulmányozta, és arra a következtetésre jutott, hogy „az Antarktisztól a Tibeti-fennsíkig” meghaladják az ártalmas anyagok azt a szintet, melyet az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége korábban meghatározott.

pixabay

A két, érintetlennek számító régióban is 14-szerese a perfluor-alkil anyagok (PFA-k) szintje az ivóvízzel kapcsolatos amerikai ajánlásoknak.

A perfluor-alkil anyagok az ember által előállított mesterséges vegyületek, örök vegyi anyagoknak is nevezik őket, mivel lebomlásuk rendkívül lassú. A PFA-k többnyire a samponok, csomagolóanyagok és sminktermékek összetevőjeként jutnak el környezetünkbe, a vizekbe és a levegőbe. A tudósok szerint a PFA-k beivódása környezetünkbe már visszafordíthatatlan folyamat, a bolygó többé nem képes semlegesíteni a káros környezeti hatást.

Kapcsolódó
Ivóvízkorlátozást rendelt el több szolgáltató a kánikulában
Azt kérik, hogy a kánikula idején mellőzzük a locsolást és a gépjárművek mosását.
Olvasói sztorik