Mozaik

Már nem bioszféra-rezervátum a Kárpátok ékköve

wikimedia commons
wikimedia commons
Az UNESCO a hatóságok hanyagsága miatt függesztette fel a rangos státuszt.

A Déli Kárpátok láncához tartozó Retyezát-hegységben Alexandru Borza botanikus 1935-ben hozta létre a Retyezát Nemzeti Parkot. 1979-ben a nemzeti park bioszféra-rezervátum címet kapott az UNESCO Ember és bioszféra programja keretében, ezt vonta vissza most a nemzetközi szervezet, írta a foter.ro.

Kapcsolódó
Bioszféra rezervátum a mi füves pusztánk – Ezért szeretünk, Hortobágy
A Hortobágy hazánk első nemzeti parkja, hungarikum és a Világörökség része is.

A lap cikke szerint szerint 2022. augusztus 25-én megjelent egy bejegyzés a nemzeti park Facebook-oldalán, miszerint az UNESCO illetékes bizottsága felfüggesztette a bioszféra-rezervátum státuszt.

Retyezát-hegység

A Retyezát-hegység a Déli-Kárpátok legvadabb magashegysége, a Kárpátok ékkövének is nevezik. A Hátszegi-medence fölé majd 2000 méterrel tornyosuló Retyezát Erdély egyik déli határhegysége.

 

A Kárpátok magashegységeinek összes jellemző vonását magában hordozza, így a hasonszőrűek között a “Kárpátok játszóterének” is szokás nevezni.

 

Vannak ott bükkös fennsíkok, végtelen fenyvesek, vízesésekkel tarkított szurdokvölgyek, cirbolyafenyőktől foltos hegyoldalak, tükörtiszta tengerszemek, felhőkarcoló kopár sziklacsúcsok.

 

A Magas-Tátrát követően a Kárpátokban itt található a legtöbb tengerszem (58 állandó, és 40 időszakos tó), amelyek közül a Bukura-tó a Déli-Kárpátok legnagyobb kiterjedésű glaciális tava.

 

Az alpi jellegű “Magas-Retyezát” két csúcsa is 2500 méter magasság fölé nyúlik.

A leminősítés mögött egyebek mellett az áll, hogy a román illetékesek 1979-óta csak egyetlen kivonatos jelentést küldtek még 2010-ben. Az UNESCO felszólította a hatóságokat, hogy 2020-ig pótolják a hiányt, ám ez elmaradt, így a szervezet elvette a rangos címet a Retyezát-hegységtől.

A döntés után Romániának két bioszféra-rezervátuma maradt: a Duna-delta és a Radnai-havasokban levő Nagy-Pietrosz csúcs.

Kapcsolódó
Bioszféra-rezervátum lett Európa Amazonasa
Megalapításán Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria és Magyarország együtt dolgozott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik