Mozaik

120-nál több tóból tűntek el a halak az aszály miatt

Gödöllő/Facebook
Gödöllő/Facebook
Pedig egyre többen szeretnek horgászni.

Az aszály nem kímélte idén nyáron az országot, vizeinket. A több mint 2200 nyilvántartott halgazdálkodási vízterület – horgásztavak, haltermelő tavak – és a több száz halastó kétharmadát is érinti az aszály miatt fellépő vízhiány, tíz százalékukat kiemelten és súlyosan.

Mára több mint 120 víztestből pusztult ki teljesen a halállomány a kiszáradás miatt, és legalább további 100 tavat fenyeget hasonló veszély az elégtelen vízmennyiség, illetve az emiatt fellépő vízminőségromlás miatt, olvasható az Agroinform oldalán.

Kapcsolódó
Egy patak és egy tó is kiszáradt Pásztón
A Kövicses-patak vize táplálja a víztározót, melynek szintje most a felére csökkent.

Különösen kritikus a helyzet a Dunántúlon, ahol a vízpótlás eleve megoldhatatlan folyóvizek és csatornák hiányában. Az Alföldön jobb a helyzet, mivel a halastavak sok esetben a Tiszából vagy a Körösökből részlegesen feltölthetők, bár ez a művelet mára rendkívül költségessé vált. A halgazdaságok egyre szorultabb helyzetbe kerülnek, amihez a munkaerő és a takarmányozáshoz szükséges termények drágulása is hozzájárul.

A kevés víz, a halpusztulások, illetve a magas takarmányköltségek miatt a haltermelés jövedelmezősége jelentősen visszaesett. A halgazdaságokat érintő problémák pedig természetesen a fogyasztói árak gyors emelkedésében is tetten érhetők

– olvasható a portálon.

A horgásztavaknál a halpusztulások mellett a veszteségek elsősorban ott jelentkeznek, hogy ahol a költséges vízvédelmi beavatkozásokat fizikai vagy anyagi lehetőség híján nem tudják végrehajtani, a tapasztalatok szerint drámaian visszaesik a napijegyes horgászat is.

Pedig a MOHOSZ által közzétett statisztikák szerint csupán tavaly csaknem százezerrel nőtt a Magyarországon regisztrált horgászok száma: az év elején ez az érték már csaknem elérte a 800 ezer főt. A horgászat immár régen nem az idősek sportja: a szövetség az év elején már 92 ezer gyermek vagy ifjúsági horgászt tartott számon, miközben a 30-50 év közötti korosztály is a népességarányát meghaladó mértékben van jelen a horgászok körében.

Az idei aszály okozta veszteségek az ágazatban várhatóan a következő évekre is kihatnak majd, hiszen ahol idén elmarad a hosszabb tenyészidejű fajok telepítése, vagy visszaesik azok termelése, ott ennek a nemzedéknek a hiánya még évekig érezhető lesz.

Kapcsolódó
Kiszáradt a Maros egyik mellékága
Megdőlt a legalacsonyabb vízszintrekord Makónál, a több mint 300 méteres lúdvári ágban most nem található folyóvíz.
Olvasói sztorik