Mozaik

Erdély nagy csodálója és tisztelője az új brit király

foter.ro
foter.ro
A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak.

Szeptember 8-án 96 éves korában elhunyt a leghosszabb ideig regnáló brit uralkodó, II. Erzsébet királynő, akinek halálával legidősebb fia, Károly herceg III. Károly néven válik Nagy-Britannia és az Egyesült Királyság uralkodójává, valamint a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országai közül annak a tizenötnek, amelyeknek most is a mindenkori brit uralkodó az államfője.

Kapcsolódó
Károly herceg szemlét tett erdélyi birtokán
Érkezését mindig nagy figyelem kíséri.

Az új brit király még hercegi mivoltában járt Erdélyben, ahová 1998 óta jár évről évre visszatér. Rabul ejtette a régió szépsége, nagy tisztelője Erdélynek, az ott élő embereknek. A székelyföldi Zalánpatakon (Valea Zalanului) és a Brassó megyei Szászfehéregyházán (Viscri) házat is vásárolt, utóbbiban 2015-ben hozott létre egy nevével fémjelzett alapítványt, ami a fenntartható gazdaságokat és a helyi hagyományos építészetet támogatja.

MTI/Kátai Edit Károly walesi herceg, brit trónörökös (jobbról) üdvözli érkezésekor a rá várakozó helybélieket székelyföldi birtoka elõtt Zalánpatakon 2022. május 25-én este.

Amikor 2017-ben a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem díszdoktorává avatták, méltatásában elhangzott:

Károly herceg Erdély valóságos védelmezőjévé vált az itteni birtokai, alapítványai és egyesületei, a befektetései, a műemlékvédelem és a környezetvédelem iránti érdeklődése, de legfőképpen a személyes példája révén.

Egy korábbi, a BBC4-nek adott interjúban mesélt erdélyi birtokairól, ahol fenntartható gazdálkodás folyik, hangsúlyozva, hogy szerinte Erdély lehet a kulcsa a bolygó megmentésének.

A biodiverzitást kellene a gazdálkodás középpontjába állítani, és meg kell őrizni a változatos környezetet az unokáknak is. Nem szabad úgy gondolni a természetre, ami tőlünk külön, valahol létezik, és amit mi használunk, kizsákmányolunk

– fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy Erdélyben a gazdák ma is kézzel kaszálnak, egy vagy két tehenet tartanak, és lószekérrel szállítják a tejet.

Ezeket az ősi életformákat meg kell őrizni, integrált szemléletet kell alkalmazni, a kisgazdálkodó munkája pedig létfontosságú az élelmiszer-biztonság fenntartása szempontjából. Nem kellene hagyni, hogy mindent a nagyvállalatok állítsanak elő

– mondta.

E gondolatok jegyében nem meglepő, hogy az új brit uralkodó nagy tisztelője és csodálója Erdélynek, ahol legutóbb 2022. májusában járt. Akkor ellátogatott a Brassó megyei Rádosra (Roades, Radenthal) is, ahol alapítványa újítja fel a település 15. századi szász erődített evangélikus templomát, amely 2016-ban súlyosan megrongálódott, harangtornya ledőlt.

MTI/Kátai Edit A felújításra váró erődtemplom

III. Károlynak, így a brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Erzsébet királynő halálakor Károly méltatta édesanyja érdemeit, aki most már szeretett férjével, a 2021-ben elhunyt Fülöp edinburgh-i herceggel lehet az angyalok között, majd köszönetet mondott neki a szeretetért:

A drága Mamának, aki megkezdte utolsó nagy utazását, hogy csatlakozzon a szeretett Papához, egyszerűen csak annyit mondanék: köszönöm! Köszönöm a családunk és a nép iránti szeretetet, odaadást! Angyalok kísérjék utadat.

Kapcsolódó
Ellepték a turisták Károly herceg kedvenc erdélyi faluját
Károly herceget több mint két évtizeddel ezelőtt ejtette rabul a régió szépsége.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik