Mozaik

Busszal érkezik Petőfi Balatonfüredre

Facebook/Petőfi Irodalmi Múzeum
Facebook/Petőfi Irodalmi Múzeum
A Balaton-parti városban parkol majd három napig egy múzeum-busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása, amely egy év alatt 60 településre gurul majd el.

Petőfi Sándor-emlékév alkalmából jött létre az utazókiállítás, melynek célja, hogy minél több emberhez juttassa el élményszerűen a 200 éve született költő ma is érvényes életművét – írta a balatonfured.hu.

A tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be a költő személyiségét, munkásságának ismert darabjait.

Facebook/Petőfi Irodalmi Múzeum

A kiállítás címét adó mottó („Átröpűlök hosszában hazámon”) a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is. A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét.

A tárlat Petőfi életét meghatározó döntéseit is megjeleníti: mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás kérdését.

Facebook/Petőfi Irodalmi Múzeum

A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség.

A buszban látható lesz Petőfi első publikált arcképe (Barabás Miklós, 1845) a Sors, nyiss nekem tért című költemény kapcsán megismerkedhetünk a képet közlő Pesti Divatlappal, megtudhatjuk, mit jelentett a korban egy ilyen folyóirat, hogyan alakult Vahot Imre és Petőfi kapcsolata, s milyennek látta Jókai Mór barátja arcképét. A tárlat egyes állomásain izgalmas formai és vizuális megoldások jelenítik meg többek között az Egy estém otthon, a Szeptember végén és Az Alföld című verseket.

A tárlat záró részében írók, költők Petőfiről szóló idézetei olvashatók, a busz hátsó üléssorán a PIM-ben őrzött Petőfi-relikviákból egy digitális kollázst alkothatnak a látogatók próbára téve a kiállításon megszerzett tudásukat.

A Balaton-parti városban parkol majd három napig egy múzeum-busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása, amely egy év alatt 60 településre  a tervek szerint több, mint 200 településre gurul majd el.

A Petőfi-busz a Salvatore Quasimodo Költőverseny egyik kiemelkedő kísérőprogramja. Szeptember 12-14. között áll a Kisfaludy Színpad mellett, naponta 9-17 óra között lesz látogatható.

Kapcsolódó
Kurta kocsma őrzi Petőfi emlékét a Szamos partján
Látogatóközpontként működik az egykori ivó helyén.
Olvasói sztorik