Mozaik

Kvíz: te mennyire tudsz borsodiul?

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Te megértenéd, hogy mit mondanak neked Borsodban vagy elkélne egy magyar-magyar szótár?

Borsod-Abaúj-Zemplén megye Magyarország északkeleti részében, az Észak-Magyarország régióban fekszik, Magyarország második legnagyobb megyéje. Északról Szlovákia, nyugatról Nógrád megye, délnyugatról Heves megye, délről Jász-Nagykun-Szolnok megye, délkeletről Hajdú-Bihar megye, keletről pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye határolja. Székhelye Miskolc, a régió központja és legnagyobb települése, ország negyedik legnépesebb városa Budapest, Debrecen és Szeged után, Magyarország egyik legjelentősebb ipari központja. Az egyetlen magyar megye, amely két UNESCO Világörökségi helyszínnel is rendelkezik, ezek az Aggteleki cseppkőbarlang, valamint a Tokaji Borvidék Történelmi Kultúrtáj.

Kapcsolódó
Kvíz: te mennyire tudsz zalaiul?
Te megértenéd, hogy mit mondanak neked Zalában vagy elkélne egy magyar-magyar szótár?

A megye Magyarország három történelmi vármegyéjének a nevét viseli.

  • Borsod nevét a várról kapta, amelyhez tartozott. A vár valószínűleg első gondnokáról, Borsról kapta a nevét (a régi magyar nyelvben a -d képző a helynevek származékos képzője volt, így a Borsod név jelentése ‘Borshoz tartozó hely’). Ez a vár földvár volt, a mai Edelény közelében állt.
  • Abaúj vára, Abaújvár nevének rövidített formája. Az Aba rész a térséget a középkorban uralkodó Aba nemzetségre utal. A vár Abaújvár község közelében állt.
  • Zemplén is váráról kapta a nevét. A név a szlovák zem vagy a szláv zemlja szóból származik, jelentése föld, talaj, vagy terület. A vár, amint a neve is mutatja, földvár volt; maradványai ma is láthatók a szlovákiai Zemplén község közelében.

Nyelvújítónk, Kazinczy Ferenc a Debrecen-Miskolc-Kassa nyelvjárást vette alapul, ezt tartotta a legtisztább, legszebb magyar beszédnek.

Lássuk, hogy neked mennyire ismerősek az ott használatos szavak!

Indulhat a kvíz?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik