A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) hamarosan kibővül a Trappista sajtról szóló fejezettel – közölte közölte a Tej Terméktanács az MTI-vel. Az új fejezetben szabályozzák egyebek mellett a sajthoz felhasználható összetevőket, a termék alakáját és méretét.
2021-ben 19 558 tonna, míg egy évvel korábban 17 611 tonna Trappista sajtot értékesítettek belföldön a magyarországi feldolgozók, ezért is fontos, hogy a vevők minél pontosabban tájékozódhassanak a különféle termékekről.
A hazánkban gyártott trappista sajt hagyományosan korong alakú, ezért a hasáb alakú trappista sajt – amelynek többsége import eredetű – csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként kerülhet majd forgalomba.
Évente 60-65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra, ebből a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá. Az importált félkemény sajtok esetében rendszerint nehéz lekövetni, hogy azok Gouda, Edami, Trappista jellegűek. Az új szabályozás révén ezen a téren is tisztább képet kaphatnak majd a vásárlók.