Mozaik

Óriástökeivel versenyez a szakonyfalui fiatalember

Extrém hobbija van Vajda Ádámnak: óriástököket termel – írta  Vas Megyei Hírportál.

Kapcsolódó
Több mázsás gigatököket termeszt egy alföldi gazda
Kettőt most kiállítottak: a nagyobbik 527, a kisebbik 480 kilós.

Az idei Őrségi Tökfesztiválon két, Vajda Ádám által termesztett óriástököt is közszemlére tettek. A termetes termésekkel Ádám hamarosan országos versenyre utazik Martonvásárra. Tavaly az országos versenyen egy 527 kilós szörnyeteggel nyertek, Ádám bízik benne, hogy idén ő is a dobogóra állhat.

facebook / Vajda Ádám

A szombathelyi kertépítő fejéből négy éve pattant ki az ötlet, hogy ausztriai munkája mellett hobbiból tököket termel. Az első, bolti magokkal csupán 55 kilóig jutott, majd ajándékba kapott egy magot, amiből már 181 kilós tököt nevelt. Kókai Tibor, idei rekorder ajándékozott neki egy másik, még különlegesebb magot, Ádámnál ez idén 465 kilogramm tömegű termést eredményezett.

Nem olcsó mulatság az óriástök, egy különlegesebb fajta magjáért akár 100 ezer forintot is elkérnek. Vajda Ádám tökei az Atlantic giant, vagyis az atlanti óriás fajtához tartoznak, és nagyjából 13-15 kilót nőnek naponta. 

A kertésztechnikus a növények fölé tavasszal fóliasátrat épített, a felesleges indákat levagdosta, eközben végig biztosította a tökök tápanyagszükségletét. A szárazabb nyári napokon 450 liter vízzel öntözte a két tököt, családi segítséggel. Ügyelni kellett arra, nehogy túlöntözzék, mert akkor a kobakos megszívja magát, és szétreped.

Nemcsak Magyarországon rajonganak az óriás termésekért, Olaszországban már 1200 kilós rekordernek is tapsolhattak, Amerikában pedig állítólag közel másfél tonnás tökkel villantott egy gazda.

Kapcsolódó
Turistalátványosság lett a 215 kilós sütőtök
A gazda 2018 szeptemberében ültette el a magokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik