Mozaik

Új településekkel bővült a legélhetőbb térségek listája

Facebook
Facebook
Megyeszékhelyek tekintetében Budapestet Veszprém követi, de dobogós lett Győr is. Debrecen a negyedik, míg Székesfehérvár az ötödik legélhetőbb megyeszékhely.

Új településekkel bővült az a tizes lista, ami a legélhetőbb települések top 10-es mezőnyét foglalja össze. Bár még mindig Budapest áll az élen, Mórahalom, Kisbér és Pécsvárad is felkerült az élhetőségi listára, olvasható az infostart.hu oldalán.

Összességében Budapest és az ország nyugati része kedvezőbb lehetőségeket kínál az oktatás, a kultúra, a vásárlás és a munkaerőpiac tekintetében, Kelet-Magyarországon viszont könnyebb lakáshoz jutni, derült ki a Takarék Index, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből.

Kapcsolódó
10 település kaphatja meg a madárbarát címet
Egymillió forint értékben lehet nyerni madárvédelmi, természetvédelmi eszközöket és egy Madárkert tanösvényt is kialakítanak a településen.

A legélhetőbb járások északnyugaton, illetve délkeleten helyezkednek el, a lista élén Pilisvörösvár és környéke, valamint Veszprém és környéke követi Budapestet.

Az első tízben ezúttal is ott található Debrecen és környéke, a Bólyi járás, valamint Tata és környéke, a Mórahalmi, az Érdi, a Kisbéri és a Pécsváradi járás.

Oktatásban Budapest, Veszprém és környéke és a Győri járás áll az élen, de bekerült az első tízbe négy új járás is, az Orosházi, a Debreceni, a Kiskunhalasi és a Kapuvári.

Az egészségügy tekintetében is a főváros vezet Gyula és Pécs előtt, de bekerült az élmezőnybe például a Sellyei járás is.

A kultúra vonatkozásában is Budapesté az első hely, megelőzve a Debreceni és az Egri járást, míg a legbiztonságosabbnak Pilisvörösvár, Mórahalom, illetve Szarvas és környéke bizonyult, a főváros ebben a kategóriában néhány helyet előre lépve csak a 162.

A vásárlási lehetőségek Budapesten a legjobbak a Dunakeszi és az Érdi járás előtt, a munkaerőpiaci helyzet viszont a Budakeszi, a Dunakeszi és a Pilisvörösvári járásban a legkedvezőbb, a főváros a hatodik.

Az ingatlanok Csenger, Putnok, és Jánoshalma környékén a legmegfizethetőbbek, a legdrágább a Balaton és vidéke, valamint a főváros és környéke

– áll a közleményben.

A legalacsonyabb élhetőségi pontszámok jórészt Északkelet-Magyarország járásait jellemzik. E területek között nincs jelentős különbség, a legtöbb mutatót tekintve a rangsor alsó részén vannak. Az összesítés utolsó három helyét a Szikszói, a Kunhegyesi és az Encsi járások foglalják el.

Tourinform Székesfehérvár/Facebook

Megyeszékhelyek

Megyeszékhelyek tekintetében Budapestet Veszprém követi, de dobogós lett Győr is. Debrecen a negyedik, míg Székesfehérvár az ötödik legélhetőbb megyeszékhely. Szekszárd, Pécs, Szombathely, Zalaegerszeg és Kaposvár kapott még helyet a top 10-ben, a sor végén pedig Kecskemét, Salgótarján és Békéscsaba található.

Figyelembe véve a személyes körülményeket, a lakásvásárlás a jelenlegi turbulens gazdasági helyzetben befektetési célokat is szolgálhat, és a vagyonmegőrzés egyik módja is lehet

– fogalmazott Somogyi Péter, a Magyar Bankholding lakossági üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó
Ez Magyarország leghosszabb nevű települése
Budapesttől alig 67 kilométerre fekszik egy 16 betűs falu.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik