Mozaik

Megzavarta a klímaváltozás a majmokat

Unsplash
Unsplash
A főemlősök a túlélésért küzdenek.

Több élelmet, folyadékot és árnyékot találnak a majmok a földön, mint a fákon – ezért jóval több időt töltenek a lent, mint korábban – közölte a New Scientist. Ennek okai a klímaváltozás és az emberi tevékenység miatt visszaszoruló erdők lehetnek.

Kapcsolódó

Amerika és Madagaszkár 70 pontján 47 majomfajt tanulmányoztak a tudósok. A 150 ezer órán át tartó megfigyelés során azt tapasztalták, hogy a bőgőmajmok és a bambuszmakik már több időt töltenek a földön a természetes életterüket jelentő fák helyett. A kutatók úgy látják, hogy az állatoknak egyszerűen nincs más lehetőségük, mint alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

A trópusi országokban rendkívüli mértékű a fakitermelés, így az erdőkben nagy hézagok keletkeznek a lombkoronákban. Emiatt egyre kibírhatatlanabb a hőség az állatok számára a magasban, a földön jobban találnak árnyékot és táplálékot is.

Az életmódbeli változás azt jelenti, hogy a majmok jól alkalmazkodnak rövid távon is, azonban ilyen kis idő alatt egyik faj sem képes elsajátítani a talajon élés képességét, ezért az embereknek kell védelmet nyújtania a kiszolgáltatottá váló majmoknak.

Kapcsolódó
80 év után először látták az amazóniai majomfajt
A dús fekete hajú és aranysárga lábú makit 1936-ban fedezték fel.
Olvasói sztorik